Aquest octubre han passat cinc anys de diferents esdeveniments històrics que van marcar el país: el referèndum de l'1-O, la vaga general del 3-O i també el discurs del rei Felip VI, la declaració d'independència del 10-O, la votació al Parlament del 27-O i l'aplicació del 155, així com l'exili d'alguns dels membres del Govern a països com ara Bèlgica o Suïssa. Aquest 2 de novembre, però, fa 5 anys també que els consellers que van optar per quedar a Catalunya van ser empresonats. I en una data tan assenyalada, el president Carles Puigdemont ha volgut recordar l'efemèride en un tuit en record als presos polítics que van ser empresonats el 2 de novembre de 2017, acusats de sedició, rebel·lió i malversació de fons públics. 

Tuit Carles Puigdemont
Tuit Carles Puigdemont

El missatge en record dels presos polítics ha estat acompanyat d'una crítica molt dura a la jutgessa que va dictar el seu empresonament, Carmen Lamela, que només unes setmanes abans havia enviat a presó preventiva Jordi Sánchez i Jordi Cuixart pels fets del 20 de setembre davant la seu de la Conselleria d'Economia, quan després d'una manifestació van pujar damunt d'un cotxe de la policia i van desconvocar la protesta. "Avui fa cinc anys, una jutgessa mancada de competències i d'imparcialitat va decidir empresonar els membres del Govern de Catalunya que no érem a l'exili i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. El tracte va ser degradant, perquè tenien ganes d'escarni. No ho oblidarem mai", ha escrit el president a l'exili en un missatge que ja acumula desenes de repiulades i m'agrades a Twitter. Entre aquestes, destaca la de Josep Rull, un dels presos polítics que va ser empresonat ara fa 5 anys. 

Puigdemont, protagonista de l'actualitat política 

Carles Puigdemont mai no ha deixat de ser protagonista de l'activitat política a Catalunya, tot i que ja fa cinc anys que es va haver d'exiliar a Bèlgica. Ara, torna a protagonitzar l'actualitat espanyola per l'escrit que va publicar 5 anys després d'haver d'abandonar el país, assegurant que rebutja qualsevol solució personal a la seva situació política i confirmant que un emissari del PSOE el va visitar a l'exili per intentar-lo convèncer de comparèixer davant el Tribunal Suprem, seguint els passos dels presos polítics. 

Amb tot, en les últimes hores el president a l'exili ha rebut un dels seus grans reconeixements des que va haver de marxar de Catalunya i és que el Consell de la República, organisme que ell mateix dirigeix des de Bèlgica, ha estat descrit per la premsa alemanya com el Govern a l'Exili. Concretament, ha estat el diari Die Welt que ha utilitzat aquests termes en una notícia on explicava que el Consell havia obert una seu a Frankfurt per fer "campanya per a la independència".