L'alemany Die Welt ha parlat de Carles Puigdemont i el Consell de la República com "Govern a l'exili". En l'article titulat "El Govern de Catalunya a l'exili fa campanya per la independència a Alemanya", publicat aquesta setmana, el mitjà es fa ressò de l'obertura a Frankfurt de la primera delegació exterior del consell i s'acaba preguntant: "Existeix una segona oportunitat per a la independència de Catalunya o els independentistes s'hauran d'instal·lar en un exili de llarga durada?".

Així doncs, el Die Welt recorda que "el referèndum va desencadenar la pitjor crisi política a Espanya en dècades" i que encara "el problema no ha estat resolt". Des d'aleshores, "Puigdemont lliura batalles legals a escala europea i internacional". Una d'aquestes batalles és la seva immunitat com a eurodiputat, ja que "Espanya ha fet tot el possible per impedir que exerceixi aquest mandat". És així com esmenta que a finals d'aquest mes de novembre la justícia europea es pronunciarà sobre la immunitat, que el Parlament Europeu ha volgut aixecar a petició de l'estat espanyol.

Die Welt, sobre Carles Puigdemont
'Die Welt', sobre Carles Puigdemont / Captura de pantalla

El mitjà explica que si li retiren la immunitat, els tribunals belgues s'hauran de pronunciar sobre l'extradició. Però recorda quan un tribunal de Schleswig-Holstein ja va decidir no fer-ho l'any 2018, quan el president a l'exili va ser detingut a Alemanya. És aquí quan recorda que l'estat espanyol manté l'ordre de detenció contra Puigdemont, tot i que Pedro Sánchez va indultar a nou presos polítics. Per tancar aquest bloc, esmenta el dictamen del Comitè de Drets Humans de l'ONU que fa unes setmanes va sentenciar que Espanya va violar els drets polítics de Junqueras, Romeva, Rull i Turull.

Més enllà d'aquestes batalles legals, el Die Welt subratlla que "la crítica a l'estat de dret espanyol també és central en l'estratègia de l'exiliat president Puigdemont". Tanmateix, reconeix que l'independentisme català no pot comptar amb la Unió Europea: no hi va haver ingerència l'any 2017, no n'hi haurà ara. "La por a crear un precedent a la UE amb Catalunya és massa gran". Un professor de dret de la Universitat de Frankfurt, Armin von Bogdandy, critica dins l'article que "la UE hauria d'actuar si l'actuació del govern espanyol es basa en dèficits sistemàtics de l'ordenament jurídic". "És a dir, si s'han vulnerat drets humans o drets constitucionals fonamentals", afegeix. El mitjà també assenyala que "la Comissió Europea també està mirant cap a una altra banda". I un dels motius d'això és que "Puigdemont va calcular malament", segons el politòleg de la Universitat Pompeu Fabra Adam Holesch. "Va subestimar la influència dels grans partits espanyols, PP i PSOE, a Brussel·les. Impedeixen que les preocupacions catalanes siguin una prioritat de la UE", conclou.

Puigdemont visita Prada per Tots Sants

Per anar acabant, l'article parla del fet que la crisi de govern a Catalunya "hauria de dificultar més la consecució del seu objectiu (la independència)". Esmenta que les enquestes més recents mostren que la majoria de catalans no vol la independència i detalla que els joves "han donat l'esquena al moviment". Llavors, conclou que Pere Aragonès fracassa en el diàleg amb Sánchez i que Puigdemont i el seu "Govern a l'exili" intenten promoure la independència a l'exterior i buscar el reconeixement internacional. "A Alemanya, els catalans esperen estar millor protegits amb les seves preocupacions sobre la llibertat d'expressió que a Espanya", finalitza el text.

D'altra banda, Puigdemont ha visitat Prada (Catalunya Nord) per Tots Sants. Hi ha anat a posar unes roses a la tomba de Pompeu Fabra, "en record també de totes les persones que ens han precedit i que han ajudat a ser el que som". L'any 1939, Fabra va exiliar-se a Prada i hi va morir el dia de Nadal del 1948. Va ser enterrat al cementiri del municipi.

TUIT KRLS
Puigdemont visita Prada per Tots Sants / @KRLS