El president Carles Puigdemont no ha viatjat a Brussel·les per buscar asil polític, però sí per captar l'atenció internacional, i ho ha aconseguit. La multitudinària roda de premsa que ha efectuat des de la capital europea ha reunit desenes de periodistes, tant catalans i espanyols com internacionals, i les seves paraules s'han convertit en notícies d'obertura de l'edició internacional dels principals mitjans mundials

Així doncs, el viatge de part del Govern català a Brussel·les ha centrat les portades de l'edició digital dels diaris britànics The Guaridan i el Financial Times, els francesos Le Monde, Le Figaro i el Libération, el belga Le Soir i l'italià La Repubblica. A més, la premsa nord-americana The Washington Post i The New York Times ho destaca a les seccions d'internacional del diari.

A més, Puigdemont no només ha aclaparat l'atenció de la premsa, també la de les cadenes de televisió internacionals. Cadenes com la BBC, France 24h, Al Jazeera o la CNN han retransmès en directe la compareixença. 

La majoria de mitjans han centrat les seves informacions en el fet que Puigdemont no demanarà l'asil polític i asseguren que el president, a qui es refereixen com a exlíder, i part del seu Govern s'han desplaçat a Bèlgica per garantir la seva seguretat i llibertat. A més, ressalten que tornaria a Espanya si aquesta li pogués garantir un judici just. 

Com a aspectes destacats, The Washington Post es refereix al viatge de Puigdemont "com a mínim" com un "exili temporal", Le Monde destaca les paraules del president on assegurava que "ha hagut d'adaptar el seu pla de treball per evitar la violència de l'estat espanyol", mentre que el Financial Times assegura que acceptarà un alentiment del procés independentista si així s'evita la violència.

La Comissió Europea, deserta

Per contra, la roda de premsa diària de la Comissió Europea ha tingut aquest dimarts moltíssims menys assistents del que és habitual, gairebé sense públic, al celebrar-se només mitja hora abans que la convocada per Puigdemont.

Tota l'atenció, doncs, se centrava en la Press Club de Brussel·les, el lloc elegit a última hora per a la conferència de premsa, on ja una hora abans de la seva arribada, s'hi concentraven desenes de corresponsals, càmeres i fotògrafs. 

Puigdemont Brusel·les Belgica - Efe

A l'entrada, a més de mitjans, hi ha hagut petites concentracions de partidaris i detractors del procés independentista. En arribar, Puigdemont ha estat increpat per diversos ciutadans que onejaven banderes espanyoles i europees a crits de "vergonya", "no en el meu nom" i "viva Espanya, viva Catalunya". A l'altra banda de l'entrada, tancada i amb un gran dispositiu de seguretat, un grup d'independentistes flamencs han mostrat "simpatia" amb el moviment nacionalista català amb banderes "estelades".

Puigdemont ha realitzat la seva intervenció en catalàcastellàfrancès i anglès, en la que ha incidit en què no ha vingut a Bèlgica a demanar asil, sinó a Brussel·les com capital de la Unió Europea, per cridar l'atenció de la comunitat internacional, sense precisar quant durarà la seva estada, tot i que tot apunta que si quedarà almenys uns dies.