Des de Sant Cugat, una ciutat on JxCat tot i guanyar les eleccions municipals va quedar a l'oposició després d'un pacte entre ERC, PSC i la CUP, la campanya de Junts ha volgut intensificar els senyals d'alerta sobre les possibilitats d'un acord entre Esquerra i els socialistes al Parlament i contra la reedició d'un tripartit, ja sigui en la "modalitat Sant Cugat, Barcelona o Congrés dels diputats". "JxCat és el vot útil per frenar el tripartit", ha assegurat la presidenciable, Laura Borràs.

"És moment d'avisos i de demanar una empenta final", ha subratllat el cap de llista, Carles Puigdemont, que ha recordat que la campanya enfila els darrers dies. 

En videoconferència des de Waterloo, Puigdemont ha reiterat alguns dels missatges que havia anat llançant al llarg dels darrers dies, els toc d'alerta contra aquells qui "aixequen la camisa molt fàcilment", sobre els suports de Vox al govern del PSOE-Podemos -"la ultradreta més casposa, radical, intolerant, més nostàlgica de règims anteriors", ha denunciat-, i sobre l'estratègia de "tots els partits junts contra Junts".

carles puigdemont Sant Cugat 14F JxCat / Julio Díaz

Carles Puigdemont en un moment del míting al Celler Modernista de Sant Cugat / Julio Díaz

Política cortesana

La conclusió és que Laura Borràs "s'ha quedat sola aixecant el dit" al Congrés per denunciar els incompliments del govern Sánchez en un moment en què, ha advertit, cal el màxim d'exigència per poder respondre a la situació d'emergència social i econòmica. "No podem mai pagar per endavant amb el govern espanyol. A la Generalitat ens cal una presidenta que això ho tingui clar. No ens cal algú altre que es rendeix a canvi de res", ha alertat en referència a ERC: "necessitem el lideratge d'algú que no es deixi impressionar per copets a l'esquena, els raspalls aquells de Madrid, que diuen ets català però em caus bé, ets un home d'Estat; algú que no es deixi impressionar per les lluentons de la política cortesana de Madrid".

Ha advertit que hi ha candidats com el socialista Salvador Illa que ha admès que "governarà des de Madrid", però que també altres "s'hi acabarien acomodant com un mal menor" a aquesta situació. "A Sant Cugat ho sabeu bé. Clar que hi ha un risc que ho puguem tornar a viure", ha reblat per si algú no li havia quedat prou clar.

"Si sumen hi haurà tripartit"

Aquest cop els advertiments contra la possibilitat que ERC se sumi a un acord amb el PSC no han quedat només en mans de Puigdemont, també la candidata Laura Borràs s'hi ha endinsat sense embuts. "A nosaltres no ens pregunta ningú amb qui pactarem. No cal repetir cinquanta vegades que no pactarem amb el PSOE del 155, perquè nosaltres no pactem cada dia amb el PSOE del 155. I tampoc hem de respondre 50 vegades si pactarem amb partit no independentistes. Són els altres qui han de donar explicacions, els qui volen un Govern amb molta gent", ha advertit Borràs.

Tampoc la presidenciable s'ha esforçat a dissimular que el seu advertiment apuntava als republicans. "Hi pot haver un tripartit? És evident que si sumen ho tornaran a fer", ha assegurat, a més d'insistir en el mantra de junts contra Junts que recorre tota la seva campanya des del debat de TVE de diumenge.

Models de tripartit

"No volem ni ens podem permetre que el model de Sant Cugat es repeteixi a la Generalitat de Catalunya. I és veritat que ara ho neguen", ha alertat Borràs, que ha fet repàs del que ha descrit com a mostrari de tripartits. A banda del model Sant Cugat, s'ha referit al model Barcelona. Ha situat el de la capital catalana com el més curiós, perquè després que Ada Colau "pren l'alcaldia de Barcelona" a ERC amb els vots de Manuel Valls -"un senyor que m'ha presentat una querella per dir la veritat: que ha deportat persones i té una condemna del TEDH", ha reiterat-, s'ha produït el que ha descrit com "acords estructurals", amb el suport d'Esquerra als pressupostos. "I Barcelona va fent passes enrere i això no ens ho podem permetre perquè el tripartit guanya però Catalunya perd la seva capital", ha denunciat.

En tercer lloc ha citat el model de tripartit Espanya, del Congrés dels diputats: "consisteix en investir Pedro Sánchez a canvi d'un diàleg que no ha existit, a canvi d'uns pressupostos que prometen una pluja de milions que veiem que és la sequera més absoluta o a canvi de gestionar uns fons europeus que tampoc ha passat".

"No n'hi ha prou amb empatar necessitem una victòria clara i el país necessita un govern cohesionat per poder culminar el procés cap a la independència", ha conclòs.

 

A la imatge principal, Laura Borràs durant la intervenció al míting de Sant Cugat / Julio Díaz