Els presos polítics han aterrat aquest vespre a la campanya electoral hores després de sortir de la presó de Lledoners amb el nou tercer grau. Jordi Turull i Josep Rull han protagonitzat el seu primer míting del 14-F a Reus, la mateixa ciutat en què van estrenar la campanya del 21-D del 2017 després que el jutge els va deixar sortir amb llibertat condicional de la presó d'Estremera. Els presos han tingut oportunitat d'escoltar la contundent intervenció que el cap de llista, Carles Puigdemont, ha dedicat a ERC, sense citar en cap moment de manera explícita la formació republicana, però sense deixar dubte de l'objectiu dels seus dards.

Puigdemont ha recordat que JxCat va votar en contra de la investidura de Pedro Sánchez i dels seus pressupostos perquè sabia "que era una altra aixecada de camisa" i ha assegurat que JxCat actuarà contra aquests intents parlin amb accent de dreta o d'esquerres. Puigdemont ha contrastat aquesta decisió amb el vot d'ERC: “Altres van autopresentar-se com els més espavilats, els més resolutius i van pactar engrunes a Madrid pensant que a Madrid es transformarien en fars que ens inspirarien un camí en el tracte que l'Estat ens dispensa”.

Ha estat una intervenció que s'aparta de l'estratègia de campanya de Junts, que evita l'enfrontament amb els republicans, però que no ha tingut inconvenient a abocar una crítica sense matisos.

Puigdemont Reus Borras JxCat

Segons Puigdemont aquells que es van presentar com a "resolutors dels conflictes històric" i van criticar Junts per la seva actitud avui estan "enfadats perquè aquells a qui van regalar els suports per aprovar-los els pressupostos els han deixat plantats" i, a més, Pedro Sánchez no ha tingut cap problema per acceptar els vots de Vox, que ha descrit com la ultradreta més casposa d'Europa.

"No es poden servir dues repúbliques al mateix temps i esperar que tot sortirà bé i a JxCat tenim clar a quina república ens devem, el benestar de qui hem de garantir i assegurar. Ens devem a Catalunya”, ha advertit en una intervenció en què també ha dedicat carregades cap a socialistes i els comuns. 

Exigència de Borràs a Sánchez

Borràs no ha recollit el fil de les crítiques de Puigdemont als socis republicans, però sí les que ha dedicat al sistema judicial. “Ja n’hi ha prou que la política la facin els jutges, prou d’aquest escarni i aquesta vergonya”, ha reclamat.

Davant dels presos, Borràs ha exigit a Pedro Sánchez que impedeixi que la fiscalia presenti un recurs contra el tercer grau que els ha permès abandonar aquest matí la presó.

La candidata ha recordat que els presos porten molt més temps a la presó amb un govern del PSOE que del PP, ha reclamat l’amnistia perquè es converteixi en “un moment zero” en l’enfrontament polític. "Ja n'hi ha prou de fer veure que el PSOE és el bo de la pel·lícula quan són els dolents de la política", ha ironitzat.

"Som aquí dempeus"

Els presos han protagonitzat una intervenció especialment emotiva, però sense estalviar també la contundència. "Ho sentim molt senyor de la fiscalia i senyors de l'estat, som d'aquí dempeus", ha advertit Turull en prendre la paraula.

Turull ha alertat de la lluita de les generacions anteriors, i ha advertit que la història torna a convocar el catalanisme. "Ara no van vestits de militars van vestit amb toga. Hem passat de la castració física de les institucions catalanes i de la voluntat dels catalans de fa molts anys a la castració química de les institucions catalanes i la voluntat dels catalans. I davant d'això, reacció o resignació? Doncs evidentment, us proposem reacció", ha subratllat.   El dirigent independentista ha reclamat el vot el 14-F perquè "aquells que ens volen devastats es vegin democràticament desbordats". 

Josep Rull ha recordat moments que van viure a la presó però també ha insistit que el seu era un discurs per parlar de "dignitat, esperança, determinació i força". "Aquests són els atributs de l'independentisme català. Nosaltres no neguem la paraula ningú, ni tanquem a la presó ningú, ni emmanillem ningú. L'instrument més poderós que tenim al davant són les urnes. Aquesta és la nostra força", ha proclamat.

Eleccions imposades pel TSJC

El cap de llista de Tarragona, Albert Batet, ha recordat que fa tres anys JxCat també van obrir la campaya a Reus, que també hi eren Rull i Turull i que, igual com aleshores, "continuen sent presos polítics"; ha recordat que també aquelles van ser unes eleccions imposades pel 155 i ha reblat "avui anem a eleccions el 14-F per unes eleccions imposades per TSJC per interessos de partits". "Hi ha coses que no canvien", ha ironitzat.

IMG 8318 (1)

Turull, Borràs, Batet i Rull als carrers de Reus / M.L.

Igual com es va fer a l'acte d'enganxada de cartells de la campanya, també en el míting de Reus una part de les intervencions s'han fet per videconferència i, entre d'altres, la número dos de la candidatura, Teresa Pallarès que s'està recuperant d'una leucèmia ha intervingut a distància. 

Abans de l'acte, els presos han protagonitzat una passejada per Reus, igual com van fer quatre anys enrere. Aquest cop, però, enmig d'una pandèmia que ha obligat a abandonar la campanya al carrer. Ha estat una passejada discreta parapetats rere les mascaretes que no han impedit però que la gent els reconegués i molts s'hi acostessin. A la porta del local on es feia l'acte sense públic, unes desenes de persones han rebut els presos amb crits de llibertat.

A la imatge principal, Rull, Borràs, Turull i Batet, abans de començar l'acte / ACN