Els eurodiputats de Junts per Catalunya Carles Puigdemont i Toni Comín han advertit en una carta a tots els membres del Parlament Europeu de les "greus conseqüències" de la seva absència del ple d’Estrasburg, segons ha informat l'ACN. Han lamentat "l’ambigüitat" de la presidenta de la cambra, Roberta Metsola, a l’hora de garantir-los la immunitat per viatjar al ple, on s’han de votar peces clau de la legislació europea com la llei de la restauració de la natura, que es pot aprovar o no per molt pocs vots. D'una banda, han denunciat que suposa una "violació" dels seus drets polítics com a eurodiputats i, d'altra banda, han advertit que pot tenir un impacte en el funcionament del Parlament Europeu, especialment en "votacions que es preveuen ajustades de lleis rellevants".

✍️ El conveni entre Espanya i França que permetria l'entrega de Puigdemont i Comín
 

Així, els dos eurodiputats han lamentat que aquesta situació "demostra que la persecució del moviment independentista català per part de les autoritats espanyoles no és només un afer intern d’Espanya, sinó que té moltes implicacions per a la política europea". La votació de la llei de la restauració de la natura, prevista per a dimecres, està molt ajustada, especialment per l’oposició del Partit Popular Europeu, i la divisió dins d’altres grups polítics. Tant Puigdemont com Comín s’han mostrat a favor de la norma, que, de fet, pot aprovar-se o caure per pocs vots. "Com vam veure al comitè de Medi Ambient, cada vot compta", han remarcat. 

A la carta, els dos eurodiputats recorden la seva situació actual després de l'última sentència del TGUE que els ha retirat la immunitat i, també, que van demanar a Metsola "garanties" en defensa de la seva immunitat per atendre les sessions plenàries "en cas de maniobres" per arrestar-los. "Amb tot, no va donar cap garantia concreta en aquest aspecte", subratllen. 

Un eurodiputat denuncia la situació de Puigdemont i Comín

La denúncia pública de Puigdemont i Comín arriba tot just un dia després que l'eurodiputat cors François Alfonsi denunciés al Parlament Europeu la "manca de garanties" dels polítics independentistes i demanés explicacions a Metsola. "Aquest parlament és important i cada vot comptarà per a l’adopció de textos importantíssims en aquesta legislatura", va recordar, tot afegint que l'absència de Puigdemont i Comín "malmet la vida democràtica del Parlament". "El suport tradicional entre nosaltres és necessari per als qui tenen una limitació de les seves llibertats, és important que puguin participar en aquesta sessió. Lamentem que no se’ls hagi donat suport i demanem solemnement saber per què", va exigir.