Finalment, Carles Puigdemont i Toni Comín no viatjaran a Estrasburg, on aquest dilluns a la tarda comença el ple del Parlament Europeu. Puigdemont, segons ha fet saber a través de les xarxes, ha rebut resposta de l'Eurocambra sobre si disposaven de la immunitat de desplaçament, qüestionada per la sentència del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) del passat 5 de juliol. Tanmateix, considera que la resposta que els ha fet arribar la presidenta de la cambra, Roberta Metsola, "és ambigua", i és més el Parlament Europeu ha afirmat que, un cop arribat el cas "prendrà totes les mesures disponibles per defensar qualsevol de les immunitats a què puguin tenir dret en aquell moment”. L'eurodiputat ha advertit a través del seu compte de Twitter que "el Parlament no garanteix, doncs, que arribat el cas no s’utilitzi aquesta ambigüitat per practicar una detenció com la de l’Alguer que, a diferència d’aleshores, podria significar el trasllat del procés d’extradició a França". 

Puigdemont ha assegurat que esperaven una "resposta assertiva" del Parlament sobre la seva immunitat de desplaçament. Així doncs, l'eurodiputat ha assegurat que ni ell ni Toni Comín viatjaran a Estrasburg "contràriament al que era la nostra intenció i el nostre deure". "Excepte que el Parlament ens comuniqui de manera clara que la immunitat de desplaçament, que mai no ens havia estat llevada —tampoc en el suplicatori—, queda garantida", puntualitza. Tanmateix, Puigdemont ha advertit que seguirant demanant "una resposta clara a aquesta qüestió, no pas per l’afectació personal que pugui tenir sinó perquè afecta un dret fonamental que cap Parlament del món democràtic no hauria de discutir". En canvi, l'eurodiputada Clara Ponsatí sí que serà present a Estrasburg, ja que en el seu cas no es contempla la possibilitat d'una ordre europea de detenció, ja que només està acusada d'un delicte de desobediència i no s'exposa a penes de presó.

TGUE

El TGUE assenyala a la seva sentència de dimecres passat que, efectivament, l'Eurocambra va procedir a aixecar la immunitat només a efectes de la detenció i processament en un estat membre que no fos Espanya, en funció de l'article 9 del Protocol sobre immunitats, primer paràgraf, secció B. Ara bé, hi ha un segon paràgraf al Protocol sobre immunitats que diu: "Gaudiran igualment d'immunitat quan es dirigeixin el lloc de reunió del Parlament Europeu o tornin d'aquest".

Els eurodiputats de Junts consideren que l'Eurocambra hauria d'haver concretat si els retirava la immunitat també per anar als plens (segon paràgraf). Tanmateix, al text del TGUE no hi ha una distinció específica per als viatges i ho engloba en el mateix tipus de protecció, que ara s'ha tornat a retirar. "L'article 9, paràgraf segon, del Protocol no conferia als demandants una protecció autònoma respecte d'aquella que gaudien en virtut de l'article 9, paràgraf primer del Protocol", remarca la sentència.