L'eurodiputat cors François Alfonsi ha denunciat aquest dilluns l'absència de Carles Puigdemont i Toni Comín al Parlament Europeu després d'una resposta "ambigua" de la presidenta de la cambra, Roberta Metsola, sobre si disposaven de la immunitat de desplaçament per anar fins a Estrasburg. Alfonsi ha sol·licitat la paraula just abans de l'inici del ple i ha assenyalat "la manca de garanties" que tenen els eurodiputats catalans i ha exigit  "solemnement saber per què" no se'ls ha brindat "el suport tradicional" entre membres de la cambra.

✍️ El conveni entre Espanya i França que permetria l'entrega de Puigdemont i Comín


"Carles Puigdemont i Toni Comín no han vingut a Estrasburg per participar en aquesta sessió, i això és per la manca de garanties respecte a la seva immunitat parlamentària per arribar al Parlament a França", ha arrencat l'eurodiputat d'Aliança Lliure Europea després que Metsola li donés la paraula. "Aquest parlament és important i cada vot comptarà per a l’adopció de textos importantíssims en aquesta legislatura", ha recordat, tot afegint que l'absència de Puigdemont i Comín "malmet la vida democràtica del Parlament". "El suport tradicional entre nosaltres és necessari per als qui tenen una limitació de les seves llibertats, és important que puguin participar en aquesta sessió. Lamentem que no se’ls hagi donat suport i demanem solemnement saber per què", ha exigit.


Posteriorment, Puigdemont ha agraït la intervenció d'Alfonsi a la cambra durant el ple: "Grazie, caru amicu", ha escrit a través de les xarxes socials.

Carles Puigdemont i Toni Comín no viatgen a Estrasburg

Puigdemont ha confirmat aquest matí que tant ell com Comín finalment no assistiran al ple que se celebra a França davant la falta d'una resposta clara de la presidenta del Parlament Europeu sobre la seva immunitat. "A aquestes hores, ja hauria d’estar viatjant cap a Estrasburg", ha escrit el president a l'exili a través de les xarxes socials. "Esperàvem una resposta assertiva del Parlament sobre la nostra immunitat de desplaçament, ambiguament qüestionada a la sentència del TGUE, però tot el que hem rebut és que arribat el cas 'prendrà totes les mesures disponibles per defensar qualsevol de les immunitats a què puguin tenir dret en aquell moment'", ha explicat. En aquest sentit, Puigdemont ha apuntat que el Parlament "no garanteix, doncs, que arribat el cas no s’utilitzi aquesta ambigüitat per practicar una detenció".

Així mateix, el president ha insistit que si l'Eurocambra no els comunica "de manera clara que la immunitat de desplaçament queda garantida" tant ell com Comín no viatjaran a Estrasburg "contràriament al que era la nostra intenció i el nostre deure". "No obstant això, continuarem demanant una resposta clara a aquesta qüestió, no pas per l’afectació personal que pugui tenir, sinó perquè afecta un dret fonamental que cap Parlament del món democràtic no hauria de discutir", ha afegit.