L'independentisme es juga seguir amb la majoria absoluta en les eleccions del pròxim 12 de maig al Parlament de Catalunya. La que havia de ser la legislatura del 52% ha acabat amb la trencadissa del Govern ERC-Junts, la mala maror entre dirigents independentistes i una convocatòria anticipada d'eleccions que busca ser un revulsiu. El cas és que la majoria d'enquestes situen el PSC com a primera força, amb Junts com el segon partit i Esquerra Republicana cau fins a la tercera. Ara, un nou sondeig reflecteix com, de mica en mica, la candidatura del president a l'exili, Carles Puigdemont, es va aproximant al PSC de Salvador Illa, que està estancat i no arriba, de moment, als 40 diputats. Els socialistes catalans aconseguirien 39 diputats (27,8%) i creixerien 6 diputats, mentre que Junts ja només estaria a 5 escons (21,9%) del PSC de Salvador Illa amb els seus 34 diputats, que els permetria créixer 2 escons, segons una enquesta d'Electomania publicada per Cronica Global

🗣️ Recupera aquí l'entrevista íntegra a Carles Puigdemont | VÍDEO
 

💬 Carles Puigdemont: "Si Illa fa un Collboni ja sap quines són les conseqüències per Pedro Sánchez"
 

🗳️ Enquestes eleccions de Catalunya 2024: qui guanyarà el 12 de maig? Així van els sondejos
 

En canvi, Esquerra Republicana segueix a la baixa, malgrat que el seu candidat, el president Pere Aragonès, hagi començat la campanya amb molta presència per intentar remuntar les enquestes. Els republicans caurien 7 diputats i es quedarien amb 26 escons (17,8%). Els republicans confirmarien la seva mala dinàmica després dels mals resultats de les eleccions municipals i dels comicis al Congrés dels Diputats, en els quals va perdre 400.000 vots. Com a quarta força es confirmaria el Partit Popular amb 13 diputats (9,3%), que no acaba de poder superar la barrera dels 15 escons. 

L'extrema dreta de Vox repetiria resultats amb els seus 11 diputats, mentre que la CUP baixaria dels seus actuals 9 diputats als 7, amb el 5,4% dels vots. Qui patiria també una força patacada és la candidatura de Comuns Sumar de Jéssica Albiach, que s'aproximaria al grup mixt passant dels seus actuals 8 diputats als 5 (5,3%) que els hi pronostica l'enquesta i que serien els pitjors resultats de la història d'aquest espai que va néixer amb el PSUC. 

L'independentisme, a un escó de l'absoluta

Pel que fa a les aliances, l'independentisme estaria només a un escó de la majoria absoluta. Junts (34), ERC (26) i CUP (7) sumarien en total 67 diputats, a un de l'absoluta (68). I és que ballaria un escó de la circumscripció de Girona, que, en aquesta enquesta quedaria en mans del PSC, però que Esquerra Republicana estaria a pocs vots d'aconseguir-lo. En la circumscripció gironina, els socialistes obtindrien 4 diputats, però hi guanyaria amb claredat la candidatura de Junts+ Puigdemont per Catalunya amb 7 diputats. A Lleida, Junts també guanyaria amb 5 diputats, mentre que el PSC s'imposaria a Barcelona i Tarragona. Entre els 85 escons que es reparteixen a les comarques de Barcelona, part del Penedès i la Catalunya Central, el PSC assoliria 27 diputats; Junts, 19; 15 per a ERC; 9 per al PP; 7 per a Vox; els 5 dels Comuns; i quatre de la CUP. 

El cas és que aquests resultats impossibilitaria que el president Puigdemont tornés a Palau i Salvador Illa hauria de teixir aliances a diverses bandes. Té l'opció de fer un tripartit amb ERC i Comuns (sumen 70 escons) o bé obtenint el suport de les forces no independentistes, que obligaria al primer secretari del PSC a obtenir el suport de Vox. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!