El president Carles Puigdemont ha confirmat que es desvincula definitivament del PDeCAT. A través de Twitter, ha escrit: "Acabo de comunicar a David Bonvehí, president del PDeCAT, la meva decisió de donar-me de baixa del partit que presideix. Continuaré treballant, ara com a president de Junts per Catalunya, per mantenir una relació cordial entre les dues formacions".

Carta conjunta 

L'anunci l'ha fet després de la demanda contra la seva formació pel control de la marca Junts per Catalunya. I se suma al degoteig incansable de baixes. Els principals consellers del govern també ho han anunciat en una carta conjunta: la consellera de Presidència i portaveu del govern Meritxell Budó, el conseller de Territori i Sostenibilitat Damià Calvet, el conseller d'Interior Miquel Buch i el conseller de Polítiques Digitals Jordi Puigneró.

En una carta conjunta, els consellers admeten que "és un procés complex però la societat catalana es mereix la major claredat possible". A més, també recalquen que fan aquest pas "sense rancúnies ni mirant enrere". I consideren que Junts per Catalunya és "la millor eina pels presos, els exiliats i el poble de Catalunya".

Pel que fa la consellera de Coneixement i Empresa, Àngels Chacón, ja ha declarat anteriorment que no té cap intenció de donar-se de baixa del PDeCAT.

Més enllà dels membres del govern català, la diputada al Congrés Míriam Nogueras també ha anunciat la seva renúncia al partit: "Per la independència de Catalunya, la defensa dels drets fonamentals, del progrés del país i de tots els seus habitants". I considera que JXCat és "l'eina transversal, compromesa, transparent, valenta i sobretot útil" que ara fa falta.

L'anunci de Puigdemont ha arribat pocs minuts després de la roda de premsa convocada pel portaveu del PDeCAT, Marc Solsona. En relació amb la disputa per la marca de Junts per Catalunya, ha afirmat que és "una demanda contra uns acords societaris, en cap cas contra el president Puigdemont". I considera que com "a partit seriós" que són, respectaran els acords que es van prendre quan es va crear JXCat. Solsona sentencia: "No ens movem d'on érem".

Els fets s'han precipitat des de dissabte passat quan es va confirmar que el PDeCAT havia demandat amb la intenció de portar als tribunals la nova formació política de Puigdemont per l'ús de les sigles. El juliol es va oficialitzar el canvi al registre de partits de la propietat de la marca JxCat, que passava a estar a mans de persones properes al president Carles Puigdemont. El PDeCAT, però, considera que el canvi es va fer de manera fraudulenta. 

Una altra figura important del grup parlamentari de JxCat que ha tramitat aquest dilluns la seva baixa del PDeCAT és el president del grup, Albert Batet. Ell mateix ha assegurat a les xarxes socials que JxCat, el nou partit de Puigdemont, "és el millor instrument" per arribar a la independència de Catalunya i per seguir treballant pels catalans. Batet també ha posat en relleu la importància del lideratge de Puigdemont al capdavant de la formació.

Així mateix, l'exconseller i pres polític Josep Turull també ha anunciat aquesta tarda la seva decisió de donar-se de baixa de la formació presidida per David Bonvehí.