Carles Puigdemont ha fet pública la seva decisió d'estripar el carnet del PDeCAT just després que la formació demòcrata assegurés en roda de premsa que mantenia els canals oberts amb JxCat, tot i la demanda civil presentada als tribunals per la propietat de la marca.

Davant l'anunci de Puigdemont, el president del PDeCAT, David Bonvehí ha mostrat el respecte per la decisió del qui ha descrit com a "company i amic": "Continuarem treballant per, cadascú des de la seva visió, aconseguir la independència de Catalunya. Seguim parlant".

Després que la tensió entre PDeCAT i JxCat ha acabat als tribunals en forma de demanda civil per la propietat de la marca electoral, el portaveu del PDeCAT, Marc Solsona havia assegurat minuts abans que la tensió amb JxCat ha provocat la marxa d'un 7% d'associats, i que la vista per la demanda no es farà fins al 25 de setembre.

"El tema és una demanda civil per impugnar uns acords societaris d'una assemblea que va fer JxCat el 27 de juny. En cap cas no és una denúncia contra ningú ni contra el president ni cap persona física del nostre espai polític i encara companys", ha assegurat.

El portaveu ha recordat que els càrrecs electes del PDeCAT continuen actuant com a JxCat als grup municipals i parlamentaris, i en el moment en què se'ls va comunicar que el partit de Puigdemont havia assumit el control de la marca va reclamar als seus serveis jurídics perquè estudiessin com havia passat això.

La demanda es va plantejar el 6 d'agost i una setmana més tard es va comunicar al secretari general de JxCat. 

Marc Solsona

Amb tot, Solsona havia insistit que encara existeix la voluntat de trobar fórmules d'acord amb JxCat, tot i que ha apel·lat al "respecte" al PDeCAT que intenta "defensar el seu interès legítim" atès que també actuen sota aquestes sigles. "Hem de desvetllar aquesta incògnita perquè pot condicionar el nostre devenir com a formació. Anem a verificar si aquest canvi es va fer com calia", ha insistit.

Solsona ha assegurat que Bonvehí té linia oberta amb el secretari general de JxCat per seguir parlant i veure com encarar l'inici de curs. "Les nostres prioritats són l'entesa, l'acord, però també forjar un projecte polític propi i singular que centri les polítiques, el país, que sumi en la centralitat d'aquest espai gran de l'independentisme", ha subratllat.

El portaveu no ha concretat la xifra absoluta de baixes entre els associats tot i que a l'executiva ha representat la marxa de 8 dels 27 membres.