El president a l'exili i candidat de Junts + Puigdemont per Catalunya a les eleccions del proper 12 de maig, Carles Puigdemont, ha fet una declaració, sota el títol "Catalunya necessita fer-se respectar". El dirigent independentista, que ha comparegut amb el secretari general, Jordi Turull, i la portaveu, Míriam Nogueras, ha llençat una amenaça cap al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a qui ha advertit que la seva formació votarà contra els pressupostos de l'Estat "si no es reverteixen els incompliments històrics amb Catalunya". De fet, durant aquesta declaració, el candidat del PSC al 12-M, Salvador Illa, és qui ha rebut més, ja que Puigdemont s'ha presentat com l'única alternativa a un govern socialista.

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, candidats i tota la informació

El president a l'exili ha recordat que mentre Pedro Sánchez "aprovava els pressupostos de l'Estat més incomplidors de la història amb Catalunya, Salvador Illa era ministre de Sanitat", per tant, considera, tenia poder de decisió i el va desaprofitar. Puigdemont, visiblement enfadat, li ha retret a Salvador Illa no fer res i l'ha culpat del fet que ara "els catalans paguem l'excés d'inversió a Madrid i la manca d'inversió amb Catalunya". És més, el dirigent independentista s'ha preguntat si Illa seria capaç de plantar-se i dir que votaria contra els pressupostos i ha emplaçat a triar entre ell i el PSC: "Entre l'espoli fiscal, els diners que no tornen a Catalunya i els que es deixen d'invertir, cada any els catalans paguem la totalitat de pressupostos de Madrid", ha alertat.

L'eix principal de la legislatura vinent

La relació amb l'Estat és l'altre punt destacat de la declaració d'aquest divendres del candidat independentista. Puigdemont ha instat a preguntar-se sobre quina relació volen els catalans amb Espanya i ha explicat quina relació amb l'Estat ofereix cadascun dels candidats als comicis. "El 12-M els catalans triaran quina relació volen amb Espanya, la rendició i submissió, la inacció o la de fer-se respectar?", ha demanat Puigdemont que ha subratllat que Junts, amb els seus 7 diputats al Congrés "ha ensenyat als catalans una manera de tractar amb l'estat espanyol que dona resultat a força de fer-se respectar".

El candidat de Junts ha demostrat aquesta fermesa i fer-se respectar del que parla, recordant que la seva formació va votar, en un primer moment, contra la llei d'amnistia en considerar-la incompleta: "Cal fermesa per votar que no, cal determinació per negociar i arribar a acords i que es compleixen, perquè l'Estat mai cedeix de bon grat, sempre li ho hem d'arrencar tot, i per això l'hem de tenir collat". "Hem demostrat que sabem tenir l'Estat collat i sabem què li convé a Catalunya", ha posat de manifest per, seguidament, dir: "La tria és fàcil, qui vulgui una Catalunya sotmesa als interessos d'un partit, té un candidat, qui vulgui una Catalunya que planti cara, en té un altre".

El país, la llengua i l'economia, en joc

"S'han encès massa llums d'alarma i si nosaltres liderem el Govern treballarem amb determinació i negociarem amb Madrid amb determinació perquè tenim el coratge si cal, de plantar-nos", ha començat a concloure Puigdemont que ha recordat que en aquestes eleccions els catalans s'hi juguen "el país, la llengua i l'economia". Finalment, ha assegurat que si Salvador Illa és investit president "ser ciutadà de Madrid seguirà sent un 'xollo' perquè seguirem pagant l'excés d'inversions de Madrid i el pressupost d'Ayuso". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!