El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha advertit la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, del deep state espanyol i ha indicat que aquest és "una amenaça per a l'estat de dret europeu".

Puigdemont, que ha fet les declaracions després d'assistir a la compareixença de Von der Leyen al Parlament Europeu, ha valorat positivament algunes de les línies obertes per la presidenta de la Comissió però li ha retret "l'oblit" que ha tingut respecte a la vulneració de drets fonamentals a Espanya, amb el cas dels presos polítics i exiliats catalans.

"Una vegada més, un alt representant de les institucions europees ha fet un gran oblit sense el qual no es pot entrar a fons a analitzar el veritable estat del projecte polític de la UE: l'estat de dret. L'existència de presos polítics i exiliats a l'estat espanyol és una amenaça per a l'estat de dret europeu", ha insistit.

Puigdemont ha remarcat que el president d'ERC, Oriol Junqueras, no ha pogut estar present a la sessió perquè no li han reconegut l'acta d'eurodiputat, i que està "a la presó víctima de la repressió".