Dures paraules contra els socialistes. El president Carles Puigdemont ha atacat el PSOE per haver restat importància a les polèmiques paraules de l'excomissari José Manuel Villarejo sobre el vincle entre el CNI i els atemptats de 17-A de Barcelona i Cambrils. Així, ha assegurat que els socialistes "han sortit en tromba a protegir la reputació de l'estat espanyol i dissipar la sentor de claveguera que surt de les seves estructures". I la cosa no ha acabat aquí: "Ho porten fent des que els GAL assassinaven, segrestaven i torturaven", ha afegit en una piulada aquest dimecres.

Puigdemont ha criticat d'aquesta manera les paraules de la plana major del PSOE, que ha sortit a desautoritzar ràpidament les declaracions de Villarejo sobre el suposat paper de l'estat espanyol en els atemptats de l'agost de 2017, dies abans del referèndum de l'1-O. Concretament, el president ha fet aquesta piulada després que la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, hagi assegurat aquest dimecres que les acusacions de l'excomissari "no tenen credibilitat". 

TUIT Carles Puigdemont

A més, Puigdemont també ha insistit en la necessitat que els socialistes compareguin arran de les paraules de Villarejo. "Ara ja no ho poden tapar com abans: s'hauran d'explicar", ha afirmat a les xarxes socials. En aquest sentit, el president ja va assenyalar dimarts que l'estat espanyol té responsabilitat en el 17-A per la manca d'investigacions.

Mentre Puigdemont ha atacat el PSOE, el president Quim Torra s'ha encarregat dels comuns. El punt és que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha trencat el seu silenci aquest dimecres per dir que "si es fan afirmacions greus, que s'acompanyin de proves". Però Torra li ha recordat que "les proves estan classificades per la llei franquista de 1968 de secrets oficials". "Només vosaltres que sou al govern espanyol podeu desclassificar-les. Ho fareu o encobrireu un estat terrorista? És responsabilitat vostra", ha manifestat a Twitter. De fet, el president va qualificar dimarts que, si la revelació de l'excomissari és certa, estaríem davant d'un "crim d'estat". 

TUIT Quim Torra

Cal recordar que aquest dimarts Villarejo va responsabilitzar el CNI del 17-A, que va ser un "error greu" de qui aleshores era el director de la intel·ligència espanyola, Félix Sanz Roldán. El policia jubilat va acusar-lo de "calcular malament les conseqüències per donar un petit ensurt a Catalunya" els dies previs al referèndum de l'1-O.

De fet, aquest dimecres ha insistit en aquesta idea: "Probablement, la intenció en absolut era provar un atemptat, però si provocar una sensació de risc perquè Catalunya sentís la necessitat de protecció de l'Estat". "Moltes vegades s'han provocat comandos ficticis per tranquil·litzar", ha afegit.