Ahir va esclatar la polèmica i avui s'ha seguit confirmant. Després que ahir l'excomissari Jose Manuel Villarejo acusés el Centre Nacional d'Intel·ligència de ser al darrere dels atemptats del 17 d'agost a Catalunya, avui ha insistit a vincular l'Estat amb el 17-A, tot dient que la intenció era provocar "una sensació de risc perquè Catalunya sentís la necessitat de la protecció de l'Estat". Ahir les declaracions de Villarejo van provocar la rotunda condemna de les principals autoritats catalanes, però el silenci de l'Estat espanyol va ser eixordador. No ha estat fins avui que s'ha sentit la primera veu del govern espanyol, la de la delegada del govern central a Catalunya, Teresa Cunillera, que ha sostingut que les declaracions de l'excomissari no tenen "credibilitat" i no ha aclarit si les investigaran.

"Les insinuacions no tenen una base lògica, no tenen una base material i no té més explicació que les ganes de fer-la grossa", ha afirmat en una roda de premsa telemàtica, en la qual ha presentat el balanç de l'acció del govern central a Catalunya durant el segon semestre de 2021. Ha estat aquí on Cunillera ha argumentat que no és la primera vegada que Villarejo fa una falsa acusació: "Té una llarga trajectòria d'intentar sembrar ombres de sospita sense aportar-hi mai cap prova". 

Credibilitat

La qüestió central és quin grau de veracitat tenen les declaracions de Villarejo, i això és el que demana Catalunya, poder saber la veritat. És per això que a Cunillera li han preguntat si s'haurien d'investigar aquestes declaracions, fet al qual ha reiterat que no es pot donar credibilitat i ha defensat que ja hi ha hagut un judici sobre l'atemptat: "S'ha treballat de forma honesta i decidida, s'ha fet un judici i això és el que té rellevància".

"No entenc que hi hagi institucions, que hi hagi fins i tot persones individuals que li donin credibilitat a aquest senyor. L'atemptat del 17 d'agost va ser el més terrible que ha viscut aquesta ciutat i Catalunya en els últims temps", ha reiterat des de la Delegació del Govern, després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, demanés investigar aquests fets, com també ho ha fet la presidenta del Parlament, Laura Borràs.

"No li fem el joc", ha insistit la delegada del Govern espanyol, que ha demanat tractar aquest assumpte amb respecte a les víctimes i reflexió. Per això ha reclamat a Aragonès que no li faci el joc a Villarejo, que sigui escrupulós i que no ho magnifiqui: "El problema real és d'aquells que li donen credibilitat".

Grau de compliment de compromisos

Cunillera ha fet aquestes declaracions durant una roda de premsa per informar del compliment dels compromisos de l'Estat. Segons ha explicat, dels 1.481 compromisos assumits se n'ha complert un 42,7%, i es preveu que el primer semestre d'aquest any s'arribi al 48,3%. Del total, 428 són de l'acord entre el PSOE i Unides Podem, i se n'ha complert el 44,4%. D'altra banda, a 31 de desembre es van complir el 27,5% de compromisos associats al pla de recuperació, transformació i resiliència.