El 131è president de la Generalitat, Quim Torra, ha reaccionat a través de Twitter al que ha apuntat aquest dimarts l'excomissari jubilat de la Policia Nacional, José Manuel Villarejo, davant l'Audiència Nacional sobre els atemptats del 17 d'agost del 2017 a Barcelona i Cambrils. Villarejo ha assegurat que aquests fets van ser fruit d'un "error de càlcul" del CNI per "donar un petit ensurt a Catalunya". Torra ha afirmat que és "gravíssim" i que "ens trobaríem davant d'un crim d'Estat".

En aquest sentit, l'expresident de la Generalitat ha animat a "arribar fins el final" i, en la mateixa piulada, ha mencionat al pare d'un dels menors que va morir en els atemptats del 17 d'agost: "Estimat, a tu i a totes les víctimes, us ho devem".

TUIT quim torra villarejo CNI 17A

 

El que ha declarat Villarejo

José Manuel Villarejo ha fet aquesta declaració en el marc del judici pel cas Tàndem. Amb aquesta acusació, Villarejo ha apuntat directament el que fou comandant del Centre Nacional d'Intel·ligència el 2017, Félix Sanz Roldán. La frase concreta que ha pronunciat ha estat la següent: "El CNI va calcular malament les conseqüències de donar un petit ensurt a Catalunya". 

 

Convé recordar que, Alfonso Guevara, president del tribunal que va jutjar els atemptats del 17 d'agost, va resoldre que l'excomissari de la Policia Nacional Villarejo no formés part ni declarés en aquest judici.

La declaració de l'excomissari se suma al que ja havia afirmat fa un any, quan va indicar que havia intentat infiltrar una font marroquina que avisava precisament del risc d'atemptat a Barcelona. En aquesta línia, Villarejo va detallar que el CNI va rebutjar aquest oferiment perquè trobaven que la font era poc fiable i explicaven, segons ell, que abans havia treballat per a ells. D'altra banda, l'excomissari va denunciar que el CNI va posar en perill les seves fonts filtrant una imatge seva a Melilla en una operació secreta antiterrorista.

Cuevillas recorda que es va impedir investigar el CNI

Un dels primers a reaccionar a la declaració de Villarejo ha estat Jaume Alonso-Cuevillas, advocat i diputat de Junts. Ha volgut subratllar que es va impedir investigar la presumpta relació entre el CNI i els atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils. Amb el que ha transcendit avui, l'advocat considera que s'ha de seguir indagant les possibles connexions entre el Centre Nacional d'Intel·ligència i l'imam de Ripoll. A través de Twitter, Jaume Alonso-Cuevillas ha adjuntat la pàgina web de '17-A: volem saber la veritat', un portal que demana donacions per "personar-se particularment en el judici" i "demanar explicacions".