El diari italià La Stampa ha publicat avui una entrevista al president Carles Puigdemont. Ha avisat que el candidat a la investidura, Quim Torra (JxCat), convocarà eleccions a partir del 27 d'octubre --el primer dia que podria fer-ho de forma legal-- "si el govern espanyol segueix amb la persecució".

Puigdemont explica que va ser un "error" no declarar la independència immediatament després de l'1-O --ho va fer, però la va suspendre immediatament a l'espera de mediació--, però avisa que Torra s'encarregarà ara de desplegar la República.

Detalla que el seu major error dels últims mesos va ser confiar en l'Estat espanyol després del referèndum, i afegeix: "Hauria d'haver declarat la independència, però em van arribar missatges que Rajoy volia parlar".

Preguntat per si Torra serà un president titella com s'ha dit a Madrid, Puigdemont respon que no i que Torra serà un "president efectiu" que dissoldrà el Parlament si ho considera oportú per convocar eleccions.

ELL INTERNACIONALITZARÀ

El president a l'exili ha detallat que ell mateix s'encarregarà d'internacionalitzar el procés independentista, "que és un assumpte europeu", i d'aconseguir que la Justícia internacional avali l'actuació del Govern i condemni la del Govern espanyol. A més, preguntat per si ha fet passos enrere aquestes últimes setmanes, contesta que no: "Anem avançant, inspirats en la lògica política, no pas en la militar".

Diari Stampa 12/5/18