Nova picabaralla entre l’independentisme i el govern espanyol per la manca d’execució pressupostària a Catalunya, dies després que es publiqués l’informe que acredita que l’executiu de Pedro Sánchez només hi va executar en el primer semestre de 2024 el 20% del que hi havia pressupostat per tot l’any. Esquerra Republicana i Junts per Catalunya havien formulat preguntes dirigides a María Jesús Montero perquè donés explicacions sobre això a la sessió de control que se celebra habitualment els dimarts. Però la Moncloa ha optat perquè fos el ministre de Transports, Óscar Puente, qui contestés els embats dels senadors Sara Bailac i Eduard Pujol, amb l’excusa que és el Ministeri que executa més diners en inversions. “El govern espanyol no pren decisions deliberades de no executar partides pressupostades; fiquin-s’ho al cap”, ha respost el socialista amb el seu to habitual.
Bailac ha estat la primera a dirigir preguntes a Óscar Puente. Ha lamentat que les “nefastes dades” de manca d’execució pressupostària a Catalunya “es repeteixen any rere any”. “Diguin el que diguin, l’Estat no compleix a Catalunya”, ha insistit. La senadora republicana també ha anunciat que ERC demanarà les compareixences de Puente i també de la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, perquè doni explicacions sobre aquest tema. Eduard Pujol, per la seva banda, ha titllat Puente “d’escapista”, per les reiterades excuses en les quals situava Catalunya com la comunitat en la qual més s'inverteix actualment. El líder de Junts en aquesta cambra ha fet befa del ministre parlant del ‘Teorema de Puente’, aquell en què “l’Estat inverteix com mai, però el desastre és el de sempre”; i també ha proposat que l’Estat entregui a Catalunya un xec a finals d’any amb els diners que no ha acabat executant-hi.
El ministre s’ha excusat dient que “aquest és el país dels greuges perquè no hi ha territori que no se senti agreujat; si dius que Catalunya és la primera autonomia en inversions hi haurà qui digui que tot va als catalans, mentre els andalusos es queixen que els humiliem i els tenim abandonats”. Per altra banda, Puente ha insistit que l’informe de fa uns dies fa referència al primer semestre del 2024, i ha reclamat confiança pel seu executiu perquè “la xifra d’execució s’accelera en el segon trimestre”.
Catalunya, a la cua de l’execució pressupostària estatal
A mitjans d’aquest mes d’abril va fer-se públic un informe que situa Catalunya a la cua de l’execució pressupostària estatal. Concretament, de gener a juny de 2024 només es van dur a terme un 20% del total d'inversions previstes en els comptes de l'Estat destinades a Catalunya. Aquest percentatge equival a 456 milions d'euros, d'un total de 2.276 milions que es van incloure en els pressupostos generals per al 2024. Val a dir que els comptes del govern espanyol per al 2024, davant la manca d'acord polític, es van basar en una pròrroga dels dissenyats per al 2023. Una circumstància que també s'ha produït el 2025.
En canvi, l’Estat sí que va complir amb Madrid: en la primera meitat de l'any va executar-hi el 57% del que tenia pressupostat per a tot l’exercici, amb un valor d'inversió de 694 milions d'euros, sobre un total previst de 1.207 milions anuals. Va liderar la inversió territorialitzada les Illes Balears, amb una execució del 94%, del que li corresponia per tot l'any; seguida de La Rioja, amb un 62%, i quedant per davant de Madrid. El País Valencià és la quarta comunitat autònoma, amb una execució del 34%, respecte d'un total de 1.236 milions pressupostats.
Les infraestructures de mobilitat
A Catalunya, entre gener i juny del 2024, Adif només va executar un 16,7% del pressupostat per a tot l'any, uns 181 milions d'una inversió inicial de 1.081 milions, sense sumar-hi l'alta velocitat. A l'alta velocitat, Adif va destinar-hi 71 milions. Per a l'operadora Renfe no es va superar el 23% d'execució (34 milions dels 151 previstos). Si se sumen les dues partides, la conclusió és que l'execució pressupostària ferroviària a Catalunya només va ser d'una sisena part del total del previst (un 17,5%) mentre que el grau de compliment a la Comunitat de Madrid, per exemple, va ser del doble (un 34,9%), segons les dades.
Dèficit d'inversió: 42.500 milions en 15 anys
Catalunya acumula un significatiu dèficit inversor de l'Estat espanyol en matèria d'infraestructures, des de les xarxes de mobilitat ferroviària, fins a infraestructures hídriques i passant per la seguretat i de la interconnexió viària entre territoris. L'últim informe de la patronal Foment del Treball sobre aquest tema determina que des del 2009 fins al 2023, Catalunya ha deixat de rebre 42.500 milions en recursos per a millores provinents del conjunt de les administracions públiques, que en termes comparatius, equival a un 2,2% del PIB..