El PSOE ha votat avui a la comissió d'exteriors del Parlament Europeu contra la venda d'armes a l'Aràbia Saudita, i ha deixat en ridícul el president espanyol, Pedro Sánchez, que defensa la posició contrària a Espanya. L'Aràbia Saudita té signada amb l'empresa espanyola Navantia ni més ni menys que la construcció de cinc corbetes militars, per un import de 1.800 milions d'euros.

L'informe aprovat, que ha comptat amb el suport de l'eurodiputat socialista espanyol Nacho Sánchez Amor, insta "tots els estats membres de la Unió a abstenir-se de vendre armes o qualsevol equip militar a l'Aràbia Saudita, als Emirats Àrabs Units i a qualsevol membre de la coalició internacional, així com al govern del Iemen", pel conflicte bèl·lic que hi ha a la zona.

L'informe, que precisament tracta de les exportacions d'armes, tenia com a ponent la diputada dels Verds alemanys Hannah Neumann, i ha estat aprovat per 33 vots a favor, 11 en contra i 26 abstencions.

El posicionament del PSOE avui contrasta amb el que va dir el president espanyol a la comissió de Defensa del Congrés tot just l'octubre de fa un any, on va rebutjar suspendre la venda d'armes a l'Aràbia Saudita amb l'argument que es perdrien llocs de treball. Concretament, va parlar de l'esmentada empresa Navantia de la Badia de Cadis, a Andalusia.

 

"He d'estar avui i aquí per la defensa dels interessos d'Espanya, dels seus interessos estratègics, que a més estan situats en zones molt afectades pel drama de la desocupació", va proclamar en la seva compareixença al Congrés, on va demanar a l'hemicicle "altura de mires" per compartir aquesta visió.

Segons el president espanyol, el marc legal espanyol empara les exportacions d'armament, amb requisits "equiparables si no superiors als de qualsevol altre país". El posicionament de Sánchez a la comissió de Defensa, on no hi són els partits independentistes catalans, es va aprovar amb els vots del PSOE i el PP, i l'abstenció de Cs i el PNB.

L'Aràbia Saudita és també un dels països àrabs amb els quals el rei Joan Carles I mantenia relacions. Concretament, el rei emèrit va rebre 100 milions de dòlars del rei Abdulà l'any 2008, segons diverses informacions.