El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat aquest dimecres mantenir les exportacions d'armament a l'Aràbia Saudita per no perjudicar la indústria de defensa espanyola i assegurar els llocs de treball de Navantia a la Badia de Cadis. Es tracta, ha afirmat, d'actuar amb responsabilitat.

"He d'estar avui i aquí a la defensa dels interessos d'Espanya, dels seus interessos estratègics, que a més estan situats en zones molt afectades pel drama de la desocupació", ha dit en la seva compareixença en el Ple del Congrés, on ha demanat a l'hemicicle "altura de mires" per compartir aquesta visió.

Sánchez ha fet al·lusió a la mort del periodista crític saudita Jamal Khashoggi al consolat d'Istanbul, uns fets que ha qualificat de "terribles" i que ha condemnat "sense pal·liatius". Però això, ha insistit, no pot impedir que s'actuï "amb responsabilitat".

Tots els requisits

Sánchez ha defensat el marc legal espanyol que empara les exportacions d'armament, amb requisits "equiparables si no superiors als de qualsevol altre país", i ha garantit el compromís del govern espanyol amb la defensa dels drets humans, la pau i la llibertat.

El president espanyol ha insistit que ha de complir amb les obligacions del govern anterior, que, ha assegurat, compleixen els requisit legals nacionals i internacionals. "La meva obligació és vetllar la seguretat jurídica", ha afegit.

La seva obligació, ha afirmat, es el de "conciliar interessos" i defensar els interessos d'Espanya, en al·lusió al contracte que l'Aràbia Saudita té signat amb Navantia per a la construcció de cinc corbetes a la badia de Cadis, per un import de 1.800 milions d'euros que generaria 6.000 llocs de treball en cinc anys.

Iglesias exigeix el trencament amb l'Aràbia Saudita

En líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha exigit a Sánchez que revoqui els contractes amb l'Aràbia Saudita i busqui un comprador alternatiu pels vaixells de guerra amb la finalitat d'assegurar la càrrega de treball a les drassanes de Cadis, i si no el troba que l'executiu n'assumeixi els costos. 

El secretari general de Podemos ha subratllat que el respecte dels drets humans i de la llei espanyola i internacional obliguen Espanya a deixar de vendre armes a l'Aràbia Saudita, i ha emplaçat al govern espanyol a rectificar i apostar per una política industrial seria a les drassanes de Cadis sense incomplir la legislació. 

Cs, per no trencar els contractes

De la seva banda, el líder de Ciutadans Albert Rivera ha manifestat que s’han de complir els contractes vigents sobre venda d'armament, però ha reclamat a Sánchez que fixi quina ha de ser la política futura en la venda d'armes quan hi ha vulneració de drets humans.

Rivera ha criticat la descoordinació que hi ha, al seu parer, en el govern en aquesta matèria, i ha recordat el fiasco de la venda a Riad de 400 bombes guiades, venda que la ministra de Defensa va voler aturar, i que va desautoritzada per Pedro Sánchez, quan va decidir tirar endavant amb el contracte.

El líder de Ciutadans, que ha fet una defensa aferrissada de la defensa dels drets humans, ha retret Sánchez que no hagi deixat clar en la seva compareixença quina serà la política del govern en el futur, alhora que ha defensat la necessitat d’una política comuna a la UE.