Els jutges espanyols no aniran a declarar a les comissions d'investigació del Congrés dels Diputats en les quals s'abordarà l'operació Catalunya, l'espionatge amb Pegasus i els atemptats del 17-A. Si ho acaben fent, serà una sorpresa, perquè Pedro Sánchez ha assegurat aquest dilluns que des del govern espanyol hi estan en contra. De manera que el seu grup parlamentari, el PSOE, vetarà aquestes compareixences. Es tracta de les tres comissions d'investigació pactades per Junts i ERC amb el PSOE, que precisament la setmana passada el Congrés va aprovar crear-les. 

L'ofensiva de l'independentisme contra els jutges per haver perseguit durant els darrers anys un moviment polític ha indignat la judicatura espanyola. I això ha provocat un cop en la relació institucional entre el govern espanyol i els jutges. Fins al punt que la setmana passada el president del Tribunal Suprem va cancel·lar una reunió amb el ministre de la Presidència i de Justícia, Félix Bolaños, per les paraules de Míriam Nogueras. La líder de Junts a Madrid va titllar de "personatges obscurs" alguns jutges que en els darrers anys s'han acarnissat contra algunes persones per ser independentistes.  El CGPJ, a més, va assegurar la setmana passada, estar vigilant aquestes comissions d'investigació al Congrés. I han reivindicat en alguns comunicats la independència del poder judicial.

Sense obligació d'anar a les comissions

Aquest dimarts, Bolaños ha subratllat que els jutges "no tenen obligació d'assistir a comissions de recerca" parlamentàries, tampoc a les recentment creades per detectar suposats casos de lawfare, perquè a més "tampoc tindria cap utilitat". Així s'ha expressat Bolaños a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, en què ha aclarit que del "marc legal i constitucional que regula les comissions de recerca es deriva que les comissions de recerca no poden ni revisar resolucions judicials ni vincular als tribunals".

Per altra banda, dilluns, Bolaños va reiterar que el govern espanyol defensarà “sempre la independència i la integritat de tots els protagonistes de l'Administració de Justícia”, inclosos els jutges, els magistrats i els fiscals. I ha insistit que defensarà la seva integritat “de qualsevol qüestionament, vingui d'on vingui, en qualsevol moment i les vegades que sigui necessari”. Així ho va remarcar a l'acte de lliurament de despatxos de la 61a promoció de la Carrera Fiscal, en el qual també han assistit el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Vicente Guilarte, i el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!