Nou capítol en el diàleg mediàtic que el govern espanyol i el Poder Judicial estan protagonitzant aquests últims dies. El ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, ha reiterat aquest dilluns que el govern espanyol defensarà “sempre la independència i la integritat de tots els protagonistes de l'Administració de Justícia”, inclosos els jutges, els magistrats i els fiscals. I ha insistit que defensarà la seva integritat “de qualsevol qüestionament, vingui d'on vingui, en qualsevol moment i les vegades que sigui necessari”.

Bolaños ho ha dit en l'acte de lliurament de despatxos de la 61a promoció de la Carrera Fiscal, en el qual també han assistit el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Vicente Guilarte, i el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz.

Les paraules del ministre, emfatitzant que l'executiu defensarà als jutges de qualsevol qüestionament vingui d'on vingui”, arriba tres dies després del pronunciament de Jutgesses i Jutges per a la Democràcia (JJpD), associació de jutges de caràcter progressista, que divendres va reclamar al CGPJ que també respongui a les crítiques del senador del PP José Antonio Monago, que al ple del Senat del dimarts passat va acusar el PSOE de bressolar el “principal cas de lawfare que s'ha conegut a la història política d'Espanya”, en el qual el jutge José Ricardo de Prada “va introduir en una sentència un paràgraf a propòsit de la sentència sobre la 'Gürtel', que va provocar la caiguda del govern del senyor Rajoy”.

En el seu discurs, el ministre Bolaños ha reiterat que, en democràcia, “el camp de joc són les institucions” i ha fet una crida a la institucionalitat i lleialtat al sistema democràtic: “Tots hem de mantenir-la, sense excepcions. Perquè tots tenim un paper important per exercir i hem d'exercir-lo respectant la Constitució, la llei i les institucions”.

Un nou pronunciament de Bolaños

Les paraules d'avui de Bolaños se sumen als pronunciaments públics que ha fet el ministre en els últims dies. La setmana passada, va defensar els jutges davant de les acusacions lawfare que va llançar Junts al ple del Senat i es va comprometre per telèfon davant del president del Tribunal Suprem, Francisco Marín Castán, a “treballar pel prestigi dels jutges”. De fet, Bolaños i Marín s'havien de reunir demà després de l'ajornament de la trobada que tenien prevista la setmana passada, però la seva reunió s'ha ajornat just aquest matí per segona vegada. L'agenda del ministre Bolaños ha obligat a posposar una cita per la qual el seu equip ja està buscant una nova data.

Per la seva banda, el divendres el president del CGPJ, Vicente Guilarte, va reclamar que es deixi en pau” al Poder Judicial i va exhortar que es rebaixi la tensió. També va advertir d'un “xoc que s'endevina brutal” si el Congrés cita jutges perquè compareguin a les comissions d'investigació.

El fiscal general de l'estat posa en relleu la lleialtat institucional

En el mateix acte de lliurament de despatxos de la 61a promoció de la Carrera Fiscal que s'ha celebrat aquest dilluns, el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha reivindicat la importància de la lleialtat institucional com a “element aglutinador dels qui entenem que l'estat social i democràtic de dret és la millor forma possible de convivència”. Ha subratllat que fora de la llei i de les institucions no hi ha res i ha fet una crida a “enfortir-les i custodiar-les”.

García Ortiz també ha proclamat que “la primacia de la llei com a expressió de la voluntat popular” és la clau de l'estat de dret i ha afirmat que el camí que dona seguretat als fiscals és el respecte a les normes i a les institucions. Ha arguït que la defensa de l'estat de dret és una missió indispensable i una tasca irreemplaçable dels fiscals en l'exercici de la jurisdicció i davant els tribunals.