No hi haurà una subcomissió al Congrés que estudiï la situació de la prostitució a l'Estat espanyol. La Comissió d'Igualtat ha rebutjat aquest dimecres la seva creació, després que el PSOE, PP i Vox votessin en contra de la proposta impulsada pel PNB. La iniciativa va sorgir per un debat originat al Congrés durant la tramitació d'una nova llei del PSOE per prohibir aquesta pràctica al país. El partit basc volia que la Cambra baixa elaborés, en un període de sis mesos, un informe sobre aquest tema amb "dades reals i verificables", el qual seria remès al govern espanyol perquè legisli d'acord amb les conclusions obtingudes. Tot i que la proposta ha rebut el suport d'Unidas Podemos, Ciutadans, ERC, EH Bildu, Junts i CUP, els socialistes s'han desmarcat, juntament amb el PP i Vox.

El PSOE ha argumentat que està en contra de crear aquesta subcomissió sobre la prostitució perquè la seva formació ja ha tingut un "debat assossegat" intern i ja té una postura clara sobre aquest tema. La portaveu dels socialistes en aquest debat, María Guijarro, ha assenyalat que ara mateix aquest estudi no procedeix i ha recordat que el Congrés ja tramita una llei per prohibir el proxenetisme. Per la seva part, el PP ha explicat que ja s'ha abordat aquesta qüestió diverses vegades a les Corts. En aquest sentit, la portaveu d'Igualtat dels populars, Marta González, ha detallat que s'han fet tres debats en legislatures diferents i que hi ha informes fets fa nou mesos. Segons la diputada, aquesta iniciativa del PNB el que realment busca és endarrerir "de nou" el debat sobre la prostitució a la Cambra.

D'altra banda, Vox s'ha oposat perquè consideren que les tasques d'una subcomissió són assumibles per la mateixa comissió. La seva representant, Carla Toscano, també ha defensat que per ells "no té sentit" tractar aquest tema sense abordar la qüestió de les víctimes de tràfic amb finalitats d'explotació sexual i la immigració il·legal.

La proposta del PNB

En la presentació d'aquesta proposta de crear una subcomissió per abordar la prostitució, el PNB va explicar que l'objectiu era que el Congrés faci "un diagnòstic veraç donant veu a les persones prostitutes, persones prostituïdes, associacions de tota mena, experts i expertes en la matèria i poders públics" i situar així les dones al centre del debat. El portaveu d'Igualtat del PNB en aquesta Cambra, Joseba Agirretxea, va assenyalar la polarització que hi ha a la societat sobre aquesta qüestió i, per això, va defensar la necessitat de fer un debat abans d'abordar-la. "Una qüestió que genera tan ampli debat social i que es troba jurídicament indefinida no es pot respondre des del legislatiu amb una resposta exclusivament punitiva", va apuntar.

Protesta a les portes del Congrés

El debat a la Cambra baixa d'aquest dimecres ha tingut lloc mentre representants de la Plataforma SOS Abolició s'han concentrat a les portes del Congrés. L'objectiu d'aquesta protesta ha estat reclamar als representants polítics que no legislin "sense conèixer el món de les treballadores sexuals" i "sense tenir-les en compte".