Els vots del PP, Vox i Podem han facilitat aquest dijous la tramitació en el Congrés de la proposició de llei per "abolir la prostitució" i agreujar les penes per proxenetisme, impulsada pel PSOE. Així s'ha decidit després que la Cambra hagi rebutjat l'esmena a la totalitat de la CUP, que havia presentat un text alternatiu per legalitzar el treball sexual i oferir alternatives a les persones que l'exerceixen forçosament. Per la seva banda, la iniciativa dels anticapitalistes ha arreplegat el suport d'ERC, En Comú, el PDeCAT i Ciutadans, mentre que el PNB i Bildu s'han abstingut i la resta de formacions han votat en contra. El text que s'ha tramitat i seguirà el seu curs parlamentari, vol modificar el Codi Penal per agreujar les penes per aquells que "fent servir la violència, intimidació, o abusant d'una situació de superioritat, o de necessitat o de vulnerabilitat de la víctima, determinin a una persona exercir o mantenir-se en la prostitució". D'altra banda, les cupaires sostenien que aquesta mesura no fa res per millorar la situació de les persones que seguiran exercint la prostitució, sinó que les aboca a la clandestinitat i no els ofereix alternatives per treballar amb més drets i seguretat.

La CUP vol distingir entre els tipus de prostitució

Per a la portaveu de CUP en aquesta matèria, Mireia Vehí, la proposta socialista "s'emmarca en la lògica de l'abolicionisme punitivista", enfront de la qual ha presentat el seu partit que, segons ha explicat, es basa "en un marc pro drets de les persones que exerceixen el treball sexual". Al seu judici, el PSOE "no fa abolicionisme honest", sinó amb "fins electorialistes", perquè no "planteja alternatives laborals" o "d'habitatge", ni tampoc parlen "de tocar la llei d'estrangeria" o sobre "renda bàsica universal", només de resoldre aquesta qüestió "a través del Codi Penal". En aquest sentit, ha advertit que el text impedeix distingir entre prostitució forçada i consentida "donant més forces als proxenetes" i que amb la recuperació de la terceria locativa --que pena a qui llogui cases o locals per a l'exercici de la prostitució-- impedeix a les treballadores sexuals accedir a habitatges de lloguer per poder exercir amb seguretat, i "fins i tot podria penar als fills i als cònjuges" de la dona, per beneficiar-se dels seus guanys exercint la seva professió. "Sota un discurs de salvació de les dones, estan posant cèrcols al moviment feminista", ha advertit Vehí, i ha acusat el PSOE de "contribuir a la competència entre col·lectius per a passar un examen de puresa feminista". Els socialistes han rebut crítiques similars per part del col·lectiu LGTB+ arran del bloqueig a la llei Trans, fomentat per l'ala feminista trans-excloent del partit.

L'alternativa dels nacionalistes

Per a la portaveu socialista en el debat, Laura Berja, el discurs de Vehí és "molt preocupant", així com l'esmena de CUP que, al seu judici, "el que fa és blanquejar" i, fins i tot "legalitzar el proxenetisme". Segons ha assenyalat la diputada, la formació catalana "part de la premissa que la prostitució és un treball" una cosa amb la qual, segons ha indicat, el PSOE no està d'acord perquè "no hi ha relació laboral en l'explotació sexual de les dones" i si "el consentiment es compra" és "subordinació". En el costat contrari es troba PNB, amb el diputat Joseba Agirretxea, ha qualificat de "valenta" la feina de la CUP i s'ha unit al seu discurs, en el sentit de què recórrer a la via pena i, al seu judici, "la criminalització" de les dones prostitutes "no és la via" perquè "augmenta la vulnerabilitat, la clandestinitat i l'accés als drets mitjançant el treball". El diputat, que ha qualificat al PSOE com la "policia del karma" i l'ha acusat de tenir una posició "tuteladora", ha explicat que la seva formació demanarà la creació d'una subcomissió en el Congrés sobre la situació de la prostitució a Espanya, amb la finalitat de fer "un diagnòstic veraç i conseqüent" del tema i "legislar en conseqüència".

Malgrat que hagi mostrat el seu suport a la iniciativa del PNB, la diputada d'ERC Pilar Vallugera, ha reconegut la dificultat de tirar-la endavant perquè, segons ha indicat, el PSOE "no vol debatre" ni "escoltar", mentre que la seva homòloga de Junts, Pilar Calvo, ha rebutjat el que considera una "limitació de drets" per part dels socialistes. I, a més, ha advertit que la "línia punitivista" que s'ha aplicat en altres països està suposant "un augment de violència, els robatoris i les violacions" de les treballadores sexuals. De la mateixa manera s'ha expressat la portaveu del PDeCAT en aquesta matèria, Concep Cañadell, que ha coincidit en el fet que"les lleis prohibicionistes en altres països han comportat a una major vulnerabilitat de les persones del col·lectiu". Per això, veu necessari "abordar un debat ampli sobre el tema".