La part socialista de La Moncloa està més preocupada amb l'electorat en general, que amb el malestar que pugui tenir el seu soci de govern, Unidas Podemos. Així ho ha constatat la portaveu i ministra de Territori del PSOE, Isabel Rodríguez: "Jo vull subratllar una cosa important. El govern parla habitualment entre les dues formacions polítiques i des de diferents llocs, com ara una comissió delegada d'assumptes econòmics, taules de treball o consells de ministres i està bé, també, la taula de coalició perquè forma part de l'acord. Però no ens hem d'oblidar de parlar als espanyols i espanyoles amb qui hem de mantenir un contacte. Fem tant i treballem tant que ens podem oblidar d'això i no explicar-nos prou", ha assegurat en declaracions a RNE.

Sense data per reunir-se

De la demanda de la vicepresidenta segona Yolanda Díaz per una trobada d'urgència, Rodríguez treu ferro: "No té data encara". I sobre la possibilitat que Díaz pugui estar motivada en aquesta taula que, encara més, subratlla les desavinences internes entre PSOE i Podemos, la portaveu socialista tampoc sembla preocupada: "Que ho digui ella. Sempre hem dit que és bo que existeixi algú a l'esquerra del PSOE per sumar i ells han de ser capaços de conformar una organització capaç d'aglutinar un vot que s'identifiquin més a l'esquerra dels socialistes, tot i que nosaltres aspirem a ser un partit de majories".

"La ciutadania està pensant on porta els nens de campaments"

Un dels moments més surrealistes per esborrar el fantasma d'unes eleccions avançades o la davallada que donen les enquestes als partits d'esquerres, ha estat quan Rodríguez ha donat les raons que, segons ella, ara mateix preocupen de debò a la ciutadania: "Sincerament, el govern no pot treballar pensant en les properes eleccions, sinó en les properes generacions. Estem elaborant reformes fortes en poc temps que es valoraran posteriorment. Ara mateix, la gent no està pensant en qui votarà, sinó quant costa la cistella de la compra i on portaran els nens de campaments aquest estiu. Hem tret sempre els pressupostos generals amb dificultats i ara també anirem endavant".

Més enllà de les preocupacions que assegura Rodríguez, com les colònies d'estiu de la canalla, el segon missatge que ha enviat als morats és que es repensin la seva política de defensa: "Jo responc per la posició política del govern espanyol que la marca el president i el PSOE. La concepció de la política de defensa avui, 6 de juliol de 2022, no té res a veure amb la de fa 40 anys quan vam entrar a l'OTAN. Avui, Suècia i Finlàndia s'uneixen per protegir la seva llibertat i l'estat de dret. I Unidas Podemos s'hauria de fer un replantejament, de quina manera ens defensem davant les amenaces a la vista del que fan països gens sospitosos com aquests que acabo de citar?".

Belarra respon

A l'altra banda, de moment, unió de Díaz amb els seus. Avui ha sortit per ratificar el missatge, la ministra de Drets Socials i Secretària General d'Unidas Podemos: "Per descomptat. La coalició és un èxit de l'esquerra i qui més l'ha lluitada, qui més l'ha treballada és Unidas Podemos. Del que estem parlant és que cada euro que destinem a l'augment de la despesa militar, és un euro menys que podem destinar a la sanitat pública, l'educació pública o la protecció social".  Belarra, en declaracions a TVE, conclou: "Necessitem reorientar el rumb". L'increment de la despesa en Defensa amb l'aprovació aquest dimarts al Consell de Ministres d'un crèdit de mil milions en inversió militar, va constatar la crisi entre els dos partits.