La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha desvinculat avui el trasllat a Catalunya dels presos investigats pel procés independentista català d'un possible gest davant la reunió de dilluns pròxim entre els presidents del govern espanyol, Pedro Sánchez, i de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra.

En declaracions a Antena 3, Dolores Delgado ha estat preguntada pel trasllat dels sis presos polítics, inclòs el vicepresident Oriol Junqueras.

"Es va començar a parlar de l'acostament molt abans fins i tot que hi hagués una simple reunió concertada i ja en un primer moment s'estava parlant d'aquesta possibilitat perquè és una situació de normalitat sobre drets fonamentals", ha dit la titular de Justícia.

Ha afegit que "els presos provisionals, en la mesura en el que es pugui, són acostats als seus domicilis perquè la seva vida familiar i el seu dret de defensa es pugui desenvolupar amb més normalitat i no s'agreugi la seva situació".

Mateixes condicions

Delgado ha explicat que "una vegada que ha conclòs aquesta primera fase del procediment, d'instrucció i de necessitat de practicar determinades diligències d'investigació amb els imputats, tal com va dir el jutge instructor en el Tribunal Suprem, Pablo Llarena, ja no tenia necessitat d'aquesta proximitat i ho va comunicar així en una resolució".

La ministra suposa que no canviaran les condicions d'aquests presos a les presons de Catalunya pel fet que aquesta comunitat autònoma tingui transferida la competència d'institucions penitenciàries "entre d'altres coses perquè no són presos condemnats definitius que tenen un règim de sortida diferent".

Ha recordat que "els presos provisionals estan a disposició sempre i permanentment del jutge o del tribunal pendents dels passos processals que se'n vagin donant i per tant no existeix una classificació de primer, segon o tercer grau ni de sortides".

"Com a presos preventius la subjecció és a normes evidentment de tractament i de trasllats internes d'institucions penitenciàries però la seva llibertat o no depèn absolutament del tribunal o del jutge en aquest cas que ha decretat la seva presó", ha afegit.

Delgado ha donat també per suposat que a Catalunya "s'han pres totes les mesures de seguretat pels trasllats perquè no es produeixi cap tipus d'incident o altercat doncs sobretot hi ha una funció que és essencial, que és garantir la integritat dels mateixos presos".