El PSOE s'ha vist literalment escombrat a Andalusia, un territori que havia estat el seu històric feu electoral i on aquesta nit ha caigut per sota de la barrera del milió de vots. La nit electoral ha resultat tan desastrosa per a la formació socialista que, amb els 30 escons que ha sumat, no ha aconseguit ni tant sols retenir els 33 diputats aconseguits per Susana Díaz en els darrers comicis. Mentre el PP ha aconseguit la majoria absoluta i ha guanyat a totes les províncies, el PSOE no ha aconseguit ni tant sols retenir la província de Sevilla, un territori on mai havia estat abatut en cap convocatòria a urnes. 

Totes les mirades es giraven aquesta nit cap a la Moncloa, després que el candidat socialista Juan Espadas era l'aposta personal de Pedro Sánchez per passar pàgina a l'etapa de Susana Díaz. El revés d'Andalusia ve, a més, a sumar-se al fracàs registrat el passat mes de febrer a Castella i Lleó i a la patacada a Madrid de maig del 2021. Des de la seu de Ferraz ja des de primera hora del vespre s'ha optat per subratllar que aquestes eren unes eleccions autonòmiques que no tindrien efecte a nivell estatal. Pedro Sánchez ha seguit els resultats des de la Moncloa, mentre que a la seu electoral ha seguit l'escrutini la cúpula de la formació i diferent ministres.

La vicesecretària general, Adriana Lastra, ha sortir a valorar els resultats a la seu del PSOE en una compareixença sense preguntes on ha volgut acotar el revés obtingut aquesta nit assegurant que els socialistes "segueixen liderant les enquestes nacionals".

Això no obstant, la formació socialista confiava que aquest vespre el PP quedés en mans de Vox a Andalusia i posés en risc l'estratègia de moderació d'Alberto Núñez Feijoo, i ha hagut de contemplar un escenari ben diferent: El PP ha aconseguit la majoria absoluta no només engolint els vots socialistes que fa quatre anys van anar a Cs, sinó també pescant entre l'electorat que en els darrers comicis va votar Susana Díaz.

Oposició útil

Espadas ha comparegut abans de les 11 de la nit per anunciar que des de demà serà cap de l'oposició i que allà estarà durant els propers quatre anys. Ha assegurat que la seva serà "una oposició útil, d'Estat, contundent i eficaç". Malgrat el daltabaix no hi ha hagut autocrítica a la seva intervenció, ha atribuït el resultat al fet que no s'ha aconseguit la mobilització que havia reclamat. "Quan la participació és baixa és l'esquerra la que acostuma a patir. Sense la mobilització de l'esquerra és difícil parar la dreta", ha reblat.

Espadas ha retret que la campanya ha estat "molt difícil i desigual", amb només 7 mesos per articular un projecte, i enfrontant-se al candidat del PP al qual ha acusat d'haver usat  "la maquinària del govern" a la seva campanya.

Sevilla, imatge del fracàs

El gir històric que ha viscut Andalusia aquesta nit ha deixat el PSOE amb el pitjor resultat que ha obtingut en 40 anys d'eleccions autonòmiques. Els socialistes han perdut dos escons en relació als comicis de 2018, quan Susana Díaz tot i guanyar els comicis ja va caure al pitjor registre fins aleshores i no va poder governar. Espadas, a més, ha perdut més de 120.000 vots, ha quedat per primer cop per sota del milió de paperetes i no ha aconseguit la majoria a cap de les províncies.

Sevilla s'ha convertit aquesta nit en la imatge del fracàs del PSOE i una de les circumscripcions on ha perdut escons. El PP, amb 9 escons, ha aconseguit triplicar els diputats que hi tenia, mentre la llista socialista n'ha perdut un i ha quedat amb 5 diputats. A aquesta circumscripció, el PSOE ha perdut a municipis emblemàtics com la ciutat de Sevilla, on el candidat del PSOE va ser alcalde, o Dos Hermanas, on el PP ha aconseguit triplicar el resultado del 2018.