María Jesús Montero, Félix Bolaños, Santos Cerdán, Pilar Alegría, Óscar Puente, Hanna Jalloul i José Ramón Besteiro. Són els escollits per Pedro Sánchez per formar part de la comissió negociadora del PSOE de cara a la investidura del líder socialista. Així ho ha confirmat aquest dimecres la ministra d’Educació, Pilar Alegría, en una roda de premsa posterior a la reunió que ha mantingut Sánchez amb la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, per reeditar un govern de coalició de cara a la pròxima legislatura.

Pilar Alegría també ha informat del paper que tindrà Salvador Illa durant les pròximes setmanes. "Per qüestions relacionades amb Catalunya, el president del govern en funcions estarà en coordinació permanent amb el primer secretari del PSC”, ha dit. Això, segons concreten fonts de la direcció de Ferraz, no significa que Salvador Illa s’incorpori a cap equip negociador, o que hagi d’actuar com a mediador o interlocutor amb Junts per Catalunya i Esquerra Republicana. Es tracta, senzillament, que el líder dels socialistes catalans estigui informat dels avenços de les negociacions.

María Jesús Montero i Félix Bolaños són dos dels negociadors preferits de Pedro Sánchez. La ministra d’Hisenda és la número dos del partit. I el ministre de la Presidència és també el responsable de la cartera de relacions amb les Corts, i un dels homes de més confiança del cap de l’executiu. Santos Cerdán també forma part d’aquesta cúpula de confiança amb Pedro Sánchez. És el secretari d’Organització del partit; el tercer lloc dins la jerarquia del PSOE.

 

Pilar Alegría és ministra d’Educació i també exerceix com a portaveu del PSOE. Hanna Jalloul, per la seva banda, és secretària de Política Internacional i Cooperació al Desenvolupament del PSOE. Óscar Puente, que va deixar de ser alcalde de Valladolid el passat mes de juny a causa d’una coalició entre el PP i Vox, fou qui va encarar-se a Alberto Núñez Feijóo en el debat d’investidura del líder popular; i s’estrena com a diputat al Congrés en aquesta legislatura. José Ramón Gómez Besteiro, per la seva banda, és també diputat a la cambra baixa, i també és exdelegat del govern espanyol a Galícia.

Pilar Alegría també ha confirmat allò que ja ha avançat Sumar aquest dimecres: que Pedro Sánchez i Yolanda Díaz s’han emplaçat a arribar a un acord per reeditar la coalició aquest mes d’octubre, abans que ja sigui novembre. Ha destacat, també, la bona relació que hi ha entre les dues parts, i el clima de confiança, per molt que el partit de la vicepresidenta segona hagi assegurat en els darrers dies que ara mateix l’acord entre PSOE i Sumar està lluny.

Porta oberta a l’amnistia, sense pronunciar la paraula

Pilar Alegría ha estat preguntada pel referèndum, una paraula que no ha tingut cap problema per pronunciar, però que ha deixat clar que en cap cas forma ara part de l’imaginari del PSOE. Ha tancat la porta a preguntar als catalans què volen fer amb el seu futur polític. Sí que ha mantingut ben oberta la porta a l’amnistia, després que aquest dimarts Pedro Sánchez aplanés el camí per aprovar-la en les pròximes setmanes. S’ha negat, però, a pronunciar la paraula ‘amnistia’, un terme que, de moment, no apareix als diccionaris de Ferraz.