“Discreció i responsabilitat”. Són les dues receptes que ha fet aquest dilluns Yolanda Díaz per Esquerra Republicana i Junts per Catalunya, després que els dos principals partits independentistes hagin exigit a Pedro Sánchez posar les bases per encaminar un referèndum d’autodeterminació a Catalunya com a condició per investir-lo president del govern espanyol. La líder de Sumar s’ha mostrat, però, optimista amb què aquestes dues formacions “es deuran al resultat de les urnes” de les eleccions generals del 23-J i facilitaran d’aquesta manera que La Moncloa es mantingui en mans del PSOE, amb un govern de coalició amb Sumar. Ha evitat opinar, però, si l’exigència d’un referèndum —a més de l’amnistia— dificulta la possibilitat d’acord.

Paral·lelament, la vicepresidenta segona del govern espanyol ha assegurat que a hores d’ara l’acord entre el PSOE i Sumar està “molt lluny”. Seguint la línia del que ha manifestat aquest matí el portaveu del partit, Ernest Urtasun, ha reiterat que cal treballar al voltant de millorar la jornada laboral, l’acomiadament, el salari mínim interprofessional, una llei de cures, ecologisme, habitatge, cistella de la compra, marges empresarials i finançament autonòmic. “Parlar de finançament autonòmic a Catalunya, València o Euskadi és parlar de serveis públics de qualitat”, ha reiterat la vicepresidenta segona del govern espanyol.

 

Aquest matí, a més, Ernest Urtasun ha instat el PSOE a “avançar en el carril social” perquè ja s’ha avançat “bastant en el carril territorial”. I ha asseverat que les negociacions amb els socialistes estan a hores d’ara “encallades” per culpa de no resoldre aquestes “qüestions fonamentals”. Fonts de la màxima capitania de Sumar asseguren que volen entregar els seus vots a Pedro Sánchez, però esperonen els socialistes perquè facin gestos cap a aquesta direcció. “No donarem xecs en blanc”, apuntava també Urtasun.

Les declaracions de Yolanda Díaz han arribat després d’haver-se reunit amb Felip VI en la roda de consultes que celebra el monarca per posar el termòmetre de suports a una investidura de Pedro Sánchez. Abans ha comparegut Coalició Canària, que ha obert la porta a votar a favor d’una investidura del líder socialista com a president del govern espanyol, cosa que podria alterar l’aritmètica del Congrés dels Diputats. Perquè, de cop, el PSOE ja no necessitaria el vot afirmatiu de Junts per Catalunya a la investidura del líder socialista.

Un sí canari i set abstencions independentistes (ja fossin els diputats catalans d’Esquerra Republicana o els juntaires) farien que Sánchez es mantingués a la Moncloa. Ara bé: caldria ser curós a l’hora de votar, i ningú no es podria equivocar, perquè els números estarien ajustats al màxim: 171 a 172.