Un acord de coalició entre el PSOE i Sumar abans no acabi l’any. A això s’han emplaçat Yolanda Díaz i Pedro Sánchez aquest dimecres en una reunió que han mantingut al Congrés dels Diputats, en motiu de la ronda de contactes que tindrà ara el president del govern espanyol amb els diversos grups parlamentaris per lligar la seva investidura i perllongar la seva estada a la Moncloa. Així ho ha explicat Nacho Álvarez, com a portaveu de Sumar, un cop ha acabat la reunió entre Sánchez i Díaz. Ha assenyalat, però, que ara mateix cal avançar pel “carril social”, ja que ja s’ha avançat prou, a parer seu, pel “carril territorial”.

De fet, Álvarez ha assegurat que ara mateix no hi ha “discrepàncies” entre el PSOE i Sumar al voltant d’una amnistia. Cal tenir en compte que aquestes declaracions han arribat l’endemà que Pedro Sánchez obrís de bat a bat la porta a una llei que exoneri independentistes perseguits per la justícia espanyola a causa del procés. Fonts del partit de Yolanda Díaz, però, admeten que senten preocupació per si els socialistes posen els seus acords amb Junts i PNB “com a excusa” per no arribar a pactes en polítiques d’esquerres.

 

Des que l'amnistia és pràcticament cosa feta per lligar la investidura de Pedro Sánchez —sobretot després que ho admetés el mateix president espanyol— Sumar ha optat per fer bandera ara de les polítiques socials. Per això aquest mateix dilluns el portaveu de la formació, Ernest Urtasun, evitava parlar sobre l'exoneració a independentistes i deia que ja s'havia avançat "prou" en el "carril territorial", i que calia resoldre totes aquelles "qüestions fonamentals" en les quals el PSOE i Sumar estan a hores d'ara “encallats”. Esmentava la jornada laboral, l’acomiadament, el salari mínim interprofessional, una llei de cures, l'ecologisme, l'habitatge, el cistell de la compra, els marges empresarials i el finançament autonòmic.

Sumar insisteix que, per a la formació, aquests temes no són insignificants. Celebren que hi hagi predisposició per part del PSOE a arribar a un acord, i que hi hagi voluntat d'amnistiar independentistes. Però asseguren que "compartir un programa" és bàsic per evitar divergències durant la legislatura. Insisteixen que no tot s'acaba amb un acord de legislatura.

El PSOE, Salvador Illa i "les qüestions relacionades amb Catalunya"

El PSOE també ha fet una valoració de la reunió que han mantingut Pedro Sánchez i Yolanda Díaz. A través d'un comunicat, ha valorat positivament la "confiança" que hi ha entre les dues parts, i ha assegurat que al PSOE i a Sumar hi ha la voluntat de tenir "un programa aquest mateix mes" d'octubre. En aquest mateix comunicat, els socialistes apunten que "per a qüestions relacionades amb Catalunya, el president del govern i secretari general del PSOE estarà en permanent coordinació amb Salvador Illa", líder del PSC.