El PSOE vol incloure una esmena a la reforma de la Llei de Memòria Històrica perquè aquesta inclogui sancions que poden arribar al tancament temporal o definitiu de qualsevol espai obert al públic on els seus propietaris no impedeixin episodis d'enaltiment o exaltació del franquisme. Segons avança la cadena Ser, aquestes mesures podrien afectar esglésies o qualsevol cementiri on hi hagi actes franquistes.

Entre les esmenes que el PSOE presentarà aquest dimarts, també n'hi ha una dirigida a regular la retirada de condecoracions. En aquest cas, la mesura estaria pensada per poder retirar la medalla a 'Billy el Niño', quan es demostri que la seva conducta era "manifestament incompatible amb la distinció rebuda".

És previsible, però, que la reforma d'aquesta llei quedi encallada durant unes setmanes a causa del bloqueig que el PP i Cs pretenen dur a terme des de la Mesa del Congrés, on tenen majoria. A la reunió d'aquest dimarts, demanaran una ampliació dels terminis per esmenes i, per tant, per ara la llei no podrà continuar el seu tràmit parlamentari. 

Aquesta estratègia també aturarà l'esmena que vol impedir que les restes del dictador es puguin enterrar en un lloc públic i evitar, així, que Franco sigui enterrat a la cripta de la catedral de l'Almudena a Madrid.