La primera llei per regular la marihuana s'ha estancat abans de ser considerada. Els grups de PSOE, PP i Vox al congrés dels diputats han avançat aquesta tarda que rebutjaran prendre en consideració la Proposició de Llei de Más País per regular la marihuana, la primera proposta feta en aquest àmbit a la qual han seguit altres similars de la mà d'ERC i Unidas Podemos. "No regularem el cànnabis com vostè proposa," ha sentenciat el diputat socialista Daniel Viondi. En la seva resposta, el líder del partit impulsor, Íñigo Errejón, ha confessat que l’"entristeix" el fet que els socialistes hagin perdut una "oportunitat històrica" d'acabar amb el mercat negre i enfortir la sanitat pública. 

Bloqueig

"Avui perdem una oportunitat històrica", ha dit Errejón. El diputat ha assegurat que el vot contrari a la regulació suposa que "es continuï produint i consumint cànnabis en el mercat negre, no sota el control de les institucions, sinó sota el control de les màfies". 

Errejón ha defensat que la seva proposta és "la llei més avançada" en l'àmbit europeu, i ha comparat altres països que han regulat el consum de marihuana. En aquest sentit, el diputat de Más País s'ha dirigit directament al PSOE: "Crec que vostès votaran en contra i m'entristeix. Saben que perdem una oportunitat de regulació històrica".

Davant la negativa dels socialistes, la qual ha lamentat amb especial contundència, Errejón ha preguntat: "Vostès creuen que amb l'aprovació de la regulació es consumirà més? No sé on viuen, però al país en el qual visc jo no hi ha ni un sol espanyol que si vol consumir no ho faci".

Regular el cànnabis

La iniciativa de la formació liderada per Íñigo Errejón, que serà votada aquest dijous després de la finalització del Ple, té com un dels seus principals objectius traslladar els beneficis econòmics del cànnabis a la sanitat pública a través d'impostos. 

Per això, han suggerit un impost especial del 35 per cent (del qual estaran exclosos els usos medicinals i terapèutics de la planta), i que aportarien més de 3.000 milions d'euros per a l'Estat. Al seu torn, aquest impost tindria un caràcter finalista, perquè el 60 per cent es destinaria obligatòriament al finançament de la sanitat pública.

Així mateix, des de Más País han assegurat que la regulació també alleujaria les Forces i Cossos de Seguretat, llevant-los de la responsabilitat de vigilar els petits traficants. En matèria d'autoconsum, Más País vol fixar un límit de 12 plantes i no prohibir potències superiors als 1.200 watts. 

Errejón ha defensat que aquest debat és essencial perquè "el consum no para de créixer" a Espanya, al mateix temps que ha explicat que la prioritat d'aquesta regulació es deu a tres motius: "per salut, economia i llibertat".
 

Foto principal: el líder de Más País, Íñigo Errejón / Efe