La tensió entre el PSOE i el PSC ha arribat extrems mai vistos. Tal com va apuntar ahir El Nacional, diverses veus dins del PSOE han deixat entendre que podria haver una ruptura amb els socialistes catalans després que aquests s'han negat a abstenir-se en la votació d'investidura de Mariano Rajoy. Aquest matí, el president de Castella-La Manxa, Emiliano García-Page, ha avisat que "a Espanya, si algú vol el divorci, amb què ho demani una de les parts és suficient", en una clara referència al partit que lidera Miquel Iceta.

I és que des d'alguns sectors del PSOE no ha s'ha rebut gens bé que el PSC vulgui mantenir el 'no' a la investidura de Rajoy, desobeint allò que va aprovar el comitè federal ahir. "M'agradaria que per un simple concepte democràtic s'assumeixin i s'acatin els resultats. És de sentit comú", ha deixat anar el president de federació de Castella-La Manxa, que no ha dubtat a criticar el comportament dels socialistes catalans.

Page no ha estat l'únic baró socialista que s'ha pronunciat aquest matí. També ho ha fet el president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, que ha advertit als diputats del PSC al Congrés que les decisions "tenen conseqüències", encara que ha volgut matisar que darrera d'aquest toc d'atenció no hi ha l'ombra de ruptura. Vara, que ha reiterat que ell és partidari de l'abstenció de tots els diputats socialistes, ha assegurat que si els socialistes catalans finalment trenquen la disciplina de vot, s'haurà d'actuar. Qui sí que s'ha mostrat més dur és l'expresident d'Extremadura Juan Carlos Rodríguez Ibarra, que ha emplaçat el PSOE a aprofitar la discrepància amb el PSC per trencar "definitivament" la relació entre els dos partits.

El PSC respon

La secretària d'organització dels socialistes catalans, Assumpta Escarp, ha afirmat que el PSC no vol trencar amb el PSOE tot i el desacord per la investidura de Rajoy i ha demanat als seus barons que "comprenguin que hi ha una realitat catalana". Per la seva banda, l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), Núria Marín, ha assegurat que la comissió gestora "no és ningú per dir que PSC i PSOE trencaran" si els socialistes catalans no acaten la disciplina de vot en la investidura del líder del PP, Mariano Rajoy. Marín, un dels rostres més influents del PSC, ha instat els membres de la gestora a no fer tantes declaracions i centrar-se a trobar un nou espai comú de diàleg.