PSOE, PP, Cs i Vox presenten esmenes a l'informe del Parlament Europeu sobre l'espionatge amb Pegasus per censurar les referències als 65 catalans amb vincles a l'independentisme que l'han patit. Entre les 1.281 esmenes presentades al document, es troben les de l'unionisme espanyol, que pretenen minimitzar les referències al Catalangate, als espiats, així com als processos judicials iniciats arreu de la UE. Per contra, tant ERC com Junts han proposat afegir-hi més precisions sobre l'espionatge de l'Estat espanyol al moviment independentisme. En el debat que s'ha dut a terme aquest dijous a l'Eurocambra, el president a l'exili, Carles Puigdemont, ha posat de manifest que la seguretat nacional "no pot ser la coartada" per facilitar "l'ús sistèmic i sense control" de programes d'espionatge i ha reiterat que programaris com Pegasus "no són compatibles amb la carta dels drets fonamentals de la Unió Europea".

L'unionisme busca censurar l'informe sobre el Catalangate

Mitjançant les esmenes a l'esborrany de l'informe, els quatre partits pretenen rebaixar o qüestionar l'espionatge a l'independentisme. Més concretament, Ciutadans busca que el text qüestioni la investigació de Citizen Lab i remarca que "alguns acadèmics" han detectat "anomalies" en la metodologia. La formació també qualifica el terme 'Catalangate' de "propaganda". En el cas del PSOE, volen detallar en una esmena que l'espionatge a l'independentisme només és "presumpte" i les mesures que diuen que ha pres l'Estat d'ençà que va esclatar l'escàndol. A més a més, els socialistes volen eliminar les referències al fet que un dels grups "clau" de l'espionatge eren eurodiputats independentistes. Per contra, pretenen afegir més referències a l'espionatge a membres del govern espanyol, com el mateix president, Pedro Sánchez. D'altra banda, les esmenes presentades pel PP volen incloure que l'espionatge es va fer "coincidint amb el referèndum il·legal sobre la independència que va causar greus desordres" i també apunten a la relació que diuen que hi ha entre el moviment i Rússia. Vox també vol precisar que els eurodiputats de Junts espiats són "fugitius de la justícia" per intentar donar un "cop d'estat" el 2017.

Puigdemont intervé al debat sobre l'informe de Pegasus

L'eurodiputat Puigdemont ha intervingut al debat subratllant el "perill" de Pegasus i la "manca de control" que hi ha avui dia sobre el seu ús. "El programa pot ser utilitzat pels estats, però no hi ha cap prova que demostri que pugui ser objecte de control, i això és la base de l'amenaça", ha defensat. Malgrat tot, veu l'informe com "un raig d'esperança" per a tots aquells ciutadans "preocupats per la salut de la UE". En la mateixa línia, la portaveu dels Verds, Hannah Neumann, ha remarcat que l'ús de programes d'espionatge a la Unió Europea està "fora de control" i ha lamentat la manca de cooperació per part de diversos estats en la investigació de l'escàndol. Davant el context actual, Neumann ha continuat defensat la necessitat que existeixi una moratòria per a l'ús d'eines com Pegasus fins que no existeixi una legislació "clara".