La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha menystingut aquest dimarts l'informe preliminar del Parlament Europeu sobre el programa espia Pegasus, apuntant que es tracta d'un simple "esborrany" que es basa en "pures especulacions" i en "dades de part que no han seguit el procediment que s'ha de seguir" dins la cambra europea. "No faré cap valoració d'una opinió personal d'una parlamentària que ha donat publicitat sense entrar en el tràmit ordinari que és exigible". Així ha contestat Robles durant la sessió de control al Senat, a les preguntes d'ERC i Junts sobre quin és el posicionament del govern espanyol davant l'informe preliminar de la comissió d'investigació per l'espionatge a 65 independentistes, conegut també com CatalanGate. "No parlem de cap informe preliminar", ha criticat la responsable de Defensa durant la seva intervenció. 

Margarita Robles sosté que el govern espanyol "actua sempre amb la legalitat"

Margarita Robles ha defensat que "el govern d'Espanya actua sempre sota dret" i ha destacat que ERC i Junts "ho saben". "Estem sotmesos al principi de legalitat i sempre sota el control judicial. Siguem seriosos, si us plau, que els ciutadans espanyols no tinguin dubte que el govern actua sempre amb la legalitat", ha argumentat. Segons la ministra, el govern Sánchez sempre ha actuat de manera "clara i transparent" i ha repetit que no s'ha de parlar "d'un esborrany que no sé en què es basa". En la seva intervenció, també ha assegurat que l'informe preliminar "encara" no ha seguit el procediment a complir dins del Parlament Europeu. En aquesta línia, ha assegurat que no volia fer cap valoració "per respecte" als tràmits pendents. 

D'altra banda, la ministra de Defensa ha apuntat que no es pot tenir "desconfiança" cap als jutges i el govern espanyol i fiar-se "únicament" del Citizen Lab. "Només fa falta que Citizen Lab sigui jutge, part, decideixi, posi i tregui", ha ironitzat Robles, que ha apuntat que aquesta qüestió li fa "fins i tot gràcia". 

L'informe preliminar de l'espionatge amb Pegasus

En aquesta intervenció, Robles feia referència a l'informe del Parlament Europeu que analitzava l'espionatge amb Pegasus a diferents països d'arreu del continent, també Espanya i Catalunya. Després de mesos d'investigació, el passat 8 de novembre van fer públiques les seves conclusions on assenyalaven directament el govern espanyol com a autoritat darrere l'espionatge a 65 líders independentistes en el marc del cas conegut com a CatalanGate. "Basant-se en una sèrie d'indicadors, s'assumeix que la vigilància dels objectius catalans es va dur a terme per part d'autoritats espanyoles, principalment en relació amb l'1 d'octubre del 2017, dia del referèndum d'independència de Catalunya, i esdeveniments posteriors", conclou aquest informe preliminar.