L’equip negociador del PSOE plantejarà la reforma de la Carta Magna en la reunió que aquest dijous a la tarda mantindrà amb Podemos i Ciutadans al Congrés dels Diputats per tal de desencallar la investidura a la presidència del Govern central del secretari general dels socialistes, Pedro Sánchez. La trobada durarà al voltant de dues hores i, tot i que encara no està del tot definit amb els partits l’ordre del dia, fonts socialistes assenyalen a El Nacional que es defensarà el canvi constitucional.

La idea que barallen és que, més enllà de posicionaments concrets, aquesta reunió serveixi per establir sis taules de negociació que en tres dies haurien de traslladar si existeixen principis d’entesa. Un d’aquests sis grups seria el de la reforma territorial, en què, si finalment es tirés endavant, fonts dels comuns han assenyalat a aquest diari que seria el líder d’En Comú Podem, Xavier Domènech, qui defensés el referèndum com a solució i “com una aposta en ferm”.

Les presses amb què Ferraz vol avançar en les negociacions tenen a veure amb l’estret calendari que fixa el 2 de maig com a data límit per a una entesa, moment en què es convocarien automàticament nous comicis si no hi ha nou president investit. I aquesta serà la primera vegada que els equips negociadors de Rivera, Iglesias i Sánchez es veuran les cares.

Solució per a Catalunya

Les opcions estan obertes. Malgrat que des de la confluència catalana es diu que no veuen una solució millor a consultar els ciutadans sobre la independència, reiteren estar disposats a escoltar propostes com transferències, blindatge competencial o fiscalitat. A això s’hi suma un acord amb Ciutadans que exclou qualsevol consulta sobre la unitat d’Espanya i un primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que assegurava ahir que un referèndum sobre la independència havia quedat descartat ja el 28 de desembre.

Amb tot, la via de la reforma constitucional és la que defensa el PSOE que podria fer arribar a entendre les tres formacions. Tot i les diferències, els tres partits estan a favor de fer-hi canvis, més o menys profunds, i la voluntat de Ferraz és aconseguir transformar-lo en l’eix de les negociacions.