No hi haurà referèndum sobre la independència. Pel primer secretari del PSC, Miquel Iceta, aquesta possibilitat "va quedar descartada pel comitè federal del PSOE el 28 de desembre". Pensar que es pot arribar a un acord en aquest sentit considera que és "enganyar-se" perquè en l'únic denominador comú en què els trobaran serà "en la reforma constitucional".

La contundència del líder socialista arriba en un moment en què hi ha una taula de negociació catalana oberta entre el PSC i En Comú Podem que ha incomodat els barons del PSOE. Iceta ha confirmat que fins ara s'han produït quatre reunions amb els comuns i n'han de venir més. Tot i que no ha pogut concretar la data, ha revelat que "ahir ens vam intercanviar missatges amb Xavi Domènech". 

Malgrat la voluntat de trobar "aportacions útils", Iceta ha descartat que la solució a l'encaix es resolgui "parlant-ho entre dues persones" i en un acord d'investidura. "És un problema més profund, que va més enllà i que ha d'implicar més agents", ha assegurat, matisant que "tenir un govern comença el camí". 

Papers de Panamà

Al carrer Nicaragua estan "escandalitzats, però no sorpresos", per les filtracions que impliquen elits d'arreu del món amb comptes opacs. Iceta ha afirmat que "aquesta és una raó més perquè Europa acabi amb els paradisos fiscals", en un moment en què per garantir la societat del benestar implica "que tothom compleixi i no hi hagi forats per evadir les obligacions fiscals". 

"Els paradisos ajuden a les persones amb diners i poder a escapar de la hisenda dels seus països", ha criticat el socialista, alhora que ha celebrat que "amb les filtracions som capaços de conèixer les persones i les empreses que treballen d'aquesta manera". 

Polèmica Koiné

El manifest per una Catalunya monolingüe en català, impulsat pel grup Koiné, també ha estat present en el debat de l'executiva del PSC d'aquest dilluns. "No compartim ni l'anàlisi pessimista ni les propostes", ha revelat Iceta sobre les conclusions del text signat per més de 200 lingüistes. 

Des de les files socialistes hi ha "unanimitat": el català no ha de ser l'única llengua oficial, però se n'ha de garantir l'existència. És per aquest motiu que el primer secretari ha expressat el seu "compromís a contribuir" que "el neguit que pugui haver-hi" es resolgui.