El PP i Cs s'han tornat a quedar sols en el Congrés dels Diputats. Aquest cop ha estat en una moció presentada per la formació d'Albert Rivera, i amb el suport dels populars, en la qual instava el Govern de Pedro Sánchez a enviar el requeriment previ al 155 al president de la Generalitat, Quim Torra. La resta de grups parlamentaris a la cambra espanyola han votat en contra.

Rivera ha justificat engegar la maquinària per aplicar el 155 mencionant les paraules de Torra el passat 9 de desembre en les quals apel·lava a la "via eslovena" per assolir la independència de Catalunya. "Torra està apel·lant a la violència amb la via eslovena, que és la pitjor de les vies, perquè acaba amb una guerra", ha afirmat Rivera. "A nosaltres ens sembla que el Govern espanyol ha de fer ja el requeriment a Torra", ha afegit.

El líder de la formació taronja també ha volgut internacionalitzar la seva causa i ha preguntat retòricament a l'Executiu espanyol: "Penseu que un altre líder com Merkel o Macron no reaccionarien davant d'un repte com el separatisme?".

Per part del PSOE ha intervingut el diputat José Zaragoza, qui ha acusat Cs de "banalitzar el 155". En aquesta línea ha titllat Rivera "d'oportunista". "Encara m'enrecordo quan l'octubre de l'any passat, vostè dubtava d'aplicar el 155", ha comentat.

Amb aquest argument, Zaragoza ha explicat a Rivera que "la Constitució es defensa tota, no només una part", en un discurs marcat pels retrets per un possible pacte de Cs amb "l'extrema dreta masclista" de Vox a Andalusia que desbancaria del poder la socialista Susana Díaz. "Des que governa el PSOE s'aplica el pes de la llei i la força del diàleg", ha conclòs.

Una "pantomima" per als independentistes

Els partits independentistes catalans han titllat de "pantomima" la moció de Ciutadans, al qual també han retret la seva disposició a pactar amb el partit d'ultradreta que dirigeix ​​Santiago Abascal, segons el diputat del PDeCAT Jordi Xuclà.

"Sembla que desitgi que hi hagi conflictes", ha reconvingut Xuclà a Rivera, a qui ha retret la seva "fatxenderia parlamentària" per exigir al PSOE que activi el 155.

Des d'ERC, Jordi Salvador ha retret a Cs i PP que no acceptin que Catalunya sigui una nació i que vegin la crisi catalana com un problema legal i no polític.

Salvador ha donat a tots dos un consell: "Fixeu-vos més en (Adolfo) Suárez que en Abascal, que va tenir agalles suficients, les que vostès no tenen, per restablir la Generalitat amb (Josep) Tarradellas" i recuperar així l'única institució republicana de facto.