El PSOE ho té clar: les esmenes presentades aquest dilluns per Podemos a la proposta socialista de reforma de la llei del ‘només sí és sí’ són inútils. “No solucionen el problema ni solucionen els efectes indesitjats”, ha manifestat en roda de premsa la portaveu del PSOE, Pilar Alegría. La també ministra d’Educació ha assenyalat que l’única manera de corregir el text estrella del Ministeri d’Igualtat és a través de la proposició de llei que va impulsar ja fa mesos el seu grup parlamentari. Ha lamentat, a més, com són de “similars” les esmenes presentades per Podemos, ERC i Bildu. "És important no confondre la tossuderia amb el feminisme", ha sentenciat Alegría.

La similitud entre aquestes propostes no és cap secret. Ho ha volgut deixar ben clar aquest dilluns la ministra d’Igualtat, Irene Montero. En declaracions a TVE, ha explicat que aquestes dues formacions independentistes han treballat en les darreres setmanes de forma “coordinada” amb Podemos per presentar una solució alternativa a la del PSOE. Les declaracions de Montero han arribat just després que Podemos fes públic que presentaria esmenes a la reforma del ‘sí és sí’ impulsada pel PSOE. Com que la proposta compta amb l’aval d’ERC i Bildu, la ministra d’Igualtat ha convidat els socialistes a “reflexionar” sobre el fet que aquests dos socis parlamentaris s’hagin situat al costat dels morats.

Tenim clar que el consentiment ha d’anar al centre”, ha assenyalat la ministra, que sempre ha sostingut que la reforma del PSOE, en diferenciar les violacions entre les quals han estat produïdes amb violència de les que no, no manté el consentiment al centre. Els socialistes ho han negat sempre taxativament. En aquest sentit, Montero ha assegurat que una reforma que compti amb l’aval del PP “no pot ser feminista”.

De fet, les esmenes conjuntes presentades per ERC i Bildu la setmana passada tenien l’objectiu de retirar les al·lusions a la "violència i la intimidació" del text. Així doncs, els socis de Pedro Sánchez s'inclinen per la tesi d'Unidas Podemos i del Ministeri d'Irene Montero. El text d'aquests dos grups defensa a canvi col·locar la violència com a agreujant i ampliar la definició de consentiment perquè quedi més clara.

Podemos sosté que el PSOE no té motius per tombar les esmenes

De la mateixa manera, la portaveu de Podemos Isa Serra ha afirmat aquest dilluns que el PSOE no té justificació per no arribar a un acord amb ells sobre la reforma del 'només si és sí'. És per aquest motiu que ha demanat als socialistes que deixin d’anar “del bracet del PP”, ja que és un partit que sempre està “en contra” dels avenços feministes. En aquest sentit, ha insistit que és fonamental un consens per "protegir" les dones i les víctimes de violència sexual, i mantenir el consentiment al centre.

"Esperem que, després de tot, el PSOE no voti amb la dreta en contra de la llei, en contra d'un avenç feminista, i que acordi amb la majoria de la investidura, feminista i plurinacional, una millora de la llei”, ha etzibat. La dirigent de Podemos ha assenyalat que sempre hi ha hagut contactes informals amb els socialistes, però no s'ha reactivat fins ara la negociació després que el PSOE decidís "aixecar-se de la taula" i impulsar la seva proposta legislativa.