ERC i EH Bildu, dos dels principals socis del govern de coalició espanyol, han presentat aquest dijous les esmenes conjuntes a la proposició de llei del PSOE per reformar la llei del 'només sí és sí', amb l'objectiu de retirar les al·lusions a la "violència i la intimidació" del text, que pretenen incloure els socialistes. Així doncs, els socis de Pedro Sánchez s'inclinen per la tesi d'Unidas Podemos i del Ministeri d'Igualtat, en mans d'Irene Montero, partidaris que el consentiment es mantingui tal com està a la norma. El text d'aquests dos grups defensa a canvi col·locar la violència com a agreujant i ampliar la definició de consentiment perquè quedi més clara.

Particularitats de la llei del 'només sí és sí', 

La iniciativa del PSOE, presentada davant la successió de rebaixes de penes a delinqüents sexuals que ha motivat l'entrada en vigor de la llei, encara manté l'agressió com a tipus únic, però eleva les penes per a aquelles que es facin amb violència o intimidació o quan la víctima tingui anul·lada per qualsevol motiu la seva voluntat. El text dels socialistes rescata diverses forquilles prèvies del Codi Penal, en concret, eleva les penes mínimes que han provocat la rebaixa de les condemnes d'agressors sexuals des que la norma va entrar en vigor. Segons la llei del només sí és sí, serà castigat com a autor d'agressió sexual el que perpetri qualsevol acte que atempti contra la llibertat sexual d'una altra persona sense el seu consentiment, i "només s'entendrà que hi ha consentiment quan s'hagi manifestat lliurement mitjançant actes que, en atenció a les circumstàncies del cas, expressin de manera clara la voluntat de la persona". 

Amb tot, el càstig és una pena de presó d'1 a 4 anys, que la reforma eleva a una forquilla d'1 a 5 anys "si l'agressió s'ha comès fent servir violència i intimidació o sobre una persona que tingui anul·lada per qualsevol causa la voluntat". Pel que fa a les violacions, la llei del sí és sí que va fixar una pena de 4 a 12 anys i la proposta socialista assenyala que si es va fer servir violència o intimidació o la víctima tenia anul·lada la seva voluntat, el càstig pujarà a entre 6 a 12 anys. 

Proposta d'ERC i EH Bildu

Tant ERC com EH Bildu demanen que els articles 178 i 179 de Codi Penal es mantinguin tal com estan per "protegir el consentiment com a centre de llei". Segons les dues formacions, la reincorporació dels termes de "violència i intimidació" com a centrals en el tipus penal d'agressió sexual, afegint l'element d'anul·lació de la voluntat de la víctima "desplaça el consentiment com l'element definidor entre una relació sexual consentida i una agressió sexual". "Això suposa negar que la violació, ja és per se una forma de violència, i afirmar que hi ha violacions no violentes", argumenten.

De fet, volen anar més enllà en la definició del consentiment per aclarir que "no es deduirà que hi ha consentiment per l'absència de resistència física o el silenci de la víctima, ni per la conducta sexual prèvia". Amb això pretenen que tingui "més incidència en l'aspecte probatori que determina la impunitat de molts procediments".