Podemos ha decidit desafiar el PSOE i aquest dilluns presentarà al Congrés dels Diputats esmenes a la reforma de la llei del ‘només sí és sí’ impulsada pels socialistes. Es tracta d’unes esmenes que, tal com ha explicat Irene Montero, van en la mateixa línia que les que van presentar la setmana passada Esquerra Republicana i Bildu. És per això que la ministra d’Igualtat s’ha vantat de comptar amb “la majoria de la investidura”, un element que hauria de “fer reflexionar el PSOE” per tal que faci marxa enrere en la decisió de reformar la llei del bracet del PP. Cal assenyalar que Podemos no disposa de tota la majoria de la investidura, ja que el PNB va votar el passat mes de febrer a favor de la proposta dels socialistes de reformar la llei. Pel que fa a la resta de formacions catalanes, Junts va abstenir-se el passat mes de febrer en la decisió de tirar endavant la reforma, mentre que la CUP hi va votar en contra.

En tot cas, Montero ha assegurat que ERC i Bildu, socis parlamentaris del PSOE imprescindibles en la legislatura, han treballat amb Podemos de forma “coordinada” des de fa setmanes. “Tenim clar que el consentiment ha d’anar al centre”, ha assenyalat la ministra, que sempre ha sostingut que la reforma del PSOE, en diferenciar les violacions que han estat produïdes amb violència de les que no, no manté el consentiment al centre. Els socialistes ho han negat sempre taxativament. En aquest sentit, Montero ha assegurat que una reforma que compti amb l’aval del PP “no pot ser feminista”.

Dit això, Montero ha insistit que Podemos “no s’ha aixecat mai de la taula” de negociació amb el PSOE per poder reformar la llei del ‘només sí és sí’. És per això també que la ministra d’Igualtat ha lamentat que el partit que governa l’estat espanyol decidís presentar “de forma unilateral” una reforma del text estrella del seu Ministeri. De totes maneres, la presentació d’esmenes per part de Podemos aquest dilluns escenifica la falta d’acord entre els dos socis del govern espanyol per reformar la llei que ha permès que es rebaixessin les condemnes a centenars d’agressors sexuals.

Aquest dilluns a les sis de la tarda acabarà el termini perquè els grups parlamentaris presentin esmenes al Congrés, de manera que Podemos fa ús de tots els recursos per protegir la seva llei. Si tots els terminis es compleixen com estan previstos, el dia 20 d’abril tirarà endavant la reforma de la llei, ja que el PP sempre s’ha compromès a donar llum verda a qualsevol reforma d’aquest text. Una setmana més tard, tindria la seva aprovació definitiva al Senat.

El PSOE sempre ha assegurat que manté el consentiment al centre, i que la seva intenció és eliminar els “efectes indesitjats” de la llei estrella del Ministeri d’Igualtat. La setmana passada, però, ERC i Bildu van presentar esmenes conjuntes a la proposició de llei del PSOE amb l'objectiu de retirar les al·lusions a la "violència i la intimidació" del text. Així doncs, els socis de Pedro Sánchez s'inclinen per la tesi d'Unidas Podemos i del Ministeri d'Irene Montero. El text d'aquests dos grups defensa a canvi col·locar la violència com a agreujant i ampliar la definició de consentiment perquè quedi més clara.