Malgrat que ja estava anunciada, l’esmena a la totalitat d’ERC als pressupostos de l’Estat ha caigut com un gerro d’aigua freda al PSOE. És per això que, aquest dilluns, el seu portaveu adjunt al Congrés, Felipe Sicilia, ha exigit explicacions als republicans, als qui ha acusat d’”alinear-se amb la dreta" contra els comptes públics de l'executiu socialista.

“El que farem és demanar a ERC que expliqui què és el que no li agrada d’aquests pressupostos, quines mesures són les que no li agraden”, ha replicat Felipe Sicilia després de l’anunci fet pel partit independentista des de Barcelona. Els ha preguntat si “val la pena alinear-se amb la dreta per una qüestió en la qual el govern (espanyol) no pot fer absolutament res, com és interferir en la justícia”.

En aquest sentit, el portaveu socialista ha defensat que els pressupostos de l'Estat "augmenten les pensions, apugen el salari mínim, les ajudes a la dependència i les beques". I ha reiterat: "Estan dissenyats per millorar la vida dels catalans". Enfront els gestos que reclama l'independentisme, ha rebatut que "la justícia és independent", i que, per tant, "no es pot condicionar els pressupostos a un procés judicial".

Esquerra presentarà aquest dimarts una esmena a la totalitat als pressupostos de Pedro Sánchez. El partit considera que el govern espanyol no ha donat cap resposta a les demandes ni pel que fa a l'autodeterminació ni tampoc sobre la fi de la repressió. Tot i això, els republicans donen de marge al govern espanyol fins al 12 de febrer, dia en què es votaria aquesta esmena, per moure fitxa.

En la mateixa línia, des del PDeCAT han donat de marge fins a divendres perquè la Moncloa faci un gest. Si no, han avisat, també registraran una esmena a la totalitat.