Els diputats del PSOE, així com de formacions que han anunciat el seu vot per a Pedro Sánchez a la investidura, han estat objecte en els darrers dies de pressions sense precedents i amenaces per tal de forçar-los a canviar el seu sentit del vot. Davant d’aquesta situació, la portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, ha anunciat aquest dimarts al matí que aniran als tribunals a “defensar la democràcia” davant les amenaces i coaccions rebudes pels diputats.

Lastra ha fet aquest anunci a través de Twitter hores abans de la segona votació al debat d'investidura  que ha de donar la presidència a Pedro Sánchez per un escàs marge d’un vot. "Respecte a les amenaces i coaccions, difamacions i calúmnies, comunicar-vos que anirem als tribunals a defensar la democràcia", i afegeix: "I que avui votarem amb molt orgull el govern progressista".

Davant l'ajustadíssima votació i per evitar sorpreses, el PSOE va demanar als seus diputats que passessin la nit del 6 a Madrid.

Les pressions a diputats del PSOE i d'altres formacions, com ara Teruel Existe, s'han fet no només a través de correus electronics i Twitter. També s'han fet des del faristol de l'estrada de l'hemicicle del Congrés. La líder de Ciudadanos, Inés Arrimadas, va animar els diputats del PSOE que no estan a favor del pacte amb Unidas Podemos i del suport dels independentistes que fossin valents i votessin en contra de Sánchez. Arrimadas animava els diputats a fer un tamayazo.

El diputat de Teruel Existe, Tomás Guitarte, ha denunciat que han rebut més de 8.000 correus amb amenaces.