La investidura de Pedro Sánchez només comptarà amb el 'no' de tres grups parlamentaris: el Partit Popular, Vox i Unió del Poble Navarrès (UPN). Durant el torn d'intervenció d'aquest darrer grup, el seu portaveu, Alberto Catalán, ha justificat el vot en contra de fer president el candidat socialista perquè no pot donar suport a un "procés d'investidura basat en la impunitat de delinqüents i el blanqueig dels hereus polítics de la banda terrorista ETA". Catalán ha acompanyat aquest argument d'una crítica dura contra la llei d'amnistia i ha acusat el PSOE de "falsejar la realitat": "No parlem de millorar la convivència, no és una qüestió de generositat, és única i exclusivament cedir al xantatge d'independentistes i mantenir-se al poder a qualsevol preu".

🔴 Investidura de Pedro Sánchez, DIRECTE | Última hora de la votació

En paral·lel, UPN ha volgut recriminar a Pedro Sánchez que compti amb el suport de Bildu per tal de ser reelegit president del govern espanyol: "No té credibilitat, ha passat de dir que no pactaria mai amb Bildu a considerar-los ara com a socis prioritaris", ha emfatitzat. Per a Alberto Catalán, el secretari general del PSOE busca l'"enfrontament" entre la societat espanyola i això "s'evidencia" davant la seva "claudicació amb el secessionisme".

L'enganxada amb el vicepresident primer del Congrés

Unió del Poble Navarrès forma part del grup mixt, on hi ha també el BNG i Coalició Canària. És per aquest motiu que les tres formacions s'han hagut de repartir la mitja hora que li corresponia a cada grup parlamentari en la sessió d'investidura, de manera que cada partit del grup mixt ha comptat amb 10 minuts d'intervenció. El dimecres, ja es va viure un episodi curiós, i és que Alberto Núñez Feijóo va arribar gairebé als 41 minuts de discurs, reclamant poder tenir els mateixos minuts que va tenir Óscar Puente, del PSOE, en la investidura fallida del gallec —va poder parlar durant 40 minuts, tot i que amb diverses interrupcions—. Alberto Catalán també ha excedit els 10 minuts que li pertocaven i això ha causat una topada amb el vicepresident primer del Congrés, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, que en aquell moment estava substituint de manera puntual a la presidenta Francina Armengol. Gómez de Celis l'ha avisat que ja havia sobrepassat els 10 minuts i li ha demanat a Catalán que finalitzés la seva intervenció. El diputat d'UPN ha apuntat que acabaria "de seguida" i li ha exigit al vicepresident primer que li apliqués "la mateixa correspondència que a la resta de portaveus". En aquest moment, Alberto Catalán ha rebut els aplaudiments del PP (Vox s'ha absentat) i ha manifestat que era "curiós com es tallen les intervencions quan es diu alguna cosa que no agrada". Hi ha hagut, aleshores, un breu intercanvi de paraules entre el navarrès i el vicepresident primer, que li ha retirat definitivament la paraula.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!