El Govern de Francina Armengol va avalar oficialment l'empresa Soluciones de Gestión, epicentre de la investigació del cas Koldo, tot i saber que les mascaretes que li havia proporcionat eren defectuoses. La conselleria de Salut de les Illes Balears va certificar en un document escrit l'agost del 2020 que els subministraments de l'empresa s'havien fet de "manera satisfactòria", malgrat que el mes de juny anterior havia demanat retirar el material dels centres sanitaris. Aquest certificat va permetre a l'empresa continuar optant a altres adjudicacions públiques. El document, que ha publicat aquest dijous El Confidencial, porta la signatura d'Antonio Mascaró Crespí, subdirector de Compres i Logística del Servei de Salut balear. 

🔍 Cas Koldo: qui és qui a la trama i quins contractes s'investiguen?
 

La contradicció del Govern d'Armengol

La certificació del govern d'Armengol crida l'atenció tenint en compte que tan sols dos mesos abans el Centre Nacional de Mitjans de Protecció (CNMP) va remetre un informe al Servei de Salut balear en què informava que les mascaretes eren defectuoses, segons informa el mitjà citat. "El resultat de l'anàlisi és que cap de les quatre referències compleix amb els requisits d'una mascareta de tipus FFP2", explicava Salut en un document propi, en què detallava que a partir d'aquell moment, havia comunicat als centres sanitaris la retirada i emmagatzematge d'aquestes mascaretes "fins a prendre les mesures oportunes". 

L'empresa Soluciones de Gestión va remetre el document certificat a l'Institut Nacional de Gestió Sanitària (INGESA), organisme adscrit al Ministeri de Sanitat, i ara l'ha obtingut la Guàrdia Civil com a part de l'operació Delorme. Gràcies a aquest certificat i juntament amb altres, la companyia va poder demostrar la seva suposada "professionalitat" i aconseguir nous contractes públics. En aquest sentit, El Confidencial detalla que el juliol del 2020, Soluciones de Gestión va formar una UTE amb Ferrovial per presentar-se a la macrolicitació per valor de més de 2.400 milions d'euros, i que va aconseguir ser adjudicatària de dos lots. 

Entre la resta de certificats obtinguts hi hauria el de tres administracions en mans del PSOE, incloent-hi ADIF, Ports de l'Estat i la Secretaria d'Estat de Seguretat; i també un del hòlding propietari d'Air Europa, Globalia. Totes haurien certificat la "satisfacció" amb els subministraments sanitaris de la firma. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!