L'exministre de Transports José Luis Ábalos ha assenyalat els contractes de mascaretes del Govern balear de Francina Armengol en considerar que van ser una "estafa" i ha volgut diferenciar-los dels que es van fer des del seu ministeri. Ábalos ha apuntat que la compra d'1,5 milions de mascaretes que va fer Balears a l'empresa del que llavors era el seu assessor, Koldo García, per un valor de 3,7 milions d'euros, van suposar un "trencament de les arques públiques". L'exsecretari d'Organització del PSOE ha reconegut que no coneix el contracte que es va fer a les Balears, però ha argumentat que si es van entregar mascaretes "falses", es va produir un perjudici a les arques públiques. En aquest sentit, ha defensat que aquesta situació no es va donar en les compres del seu ministeri, perquè si va haver-hi un "suposat enriquiment" aquest es va fer a costa de les comissions i no dels fons públics. 

🔍 Cas Koldo: qui és qui a la trama i quins contractes s'investiguen?
 

Ábalos nega haver actuat com a intermediari, però reconeix la trobada amb Koldo

En una entrevista al programa Todo es Mentira de Cuatro, dirigit per Risto Mejide, Ábalos ha rebutjat haver fet d'intermediari en la trama balear del cas Koldo, tal com apunta un informe de la Guàrdia Civil publicat aquest dijous, i del que s'ha fet ressò el jutge de l'Audiència Nacional que investiga les presumptes comissions irregulars en la venda de mascaretes a administracions públiques durant la pandèmia. L'exministre ha criticat que l'informe està fundat en una "deducció" i no en una "constatació", i ha negat haver intercedit per evitar que l'executiu balear, ja en mans del PP, reclamés el sobrecost de les mascaretes a l'empresa Soluciones de Gestión. "Ni de conya vaig intercedir, ni abans, ni després, ni durant, ni mai", ha reblat.

Amb tot, Ábalos sí que ha reconegut haver coincidit amb Koldo el passat 10 de gener en una marisqueria de Madrid, però ha assegurat que no van parlar de "res substancial". Mejide ha demanat a l'exministre quan va ser l'últim cop que va parlar amb el que havia estat la seva mà dreta, que va ser detingut el passat 20 de febrer i li ha suggerit que ho comprovés al mòbil. "No me'n recordo i no t'ho puc dir perquè el vaig bloquejar després de la seva detenció", ha respost l'exministre. El presentador, atònit, li ha demanat si havia esborrat els missatges amb Koldo i ha insistit que li ho deixés mirar al mòbil. Ábalos ha mantingut les evasives i ha dit que l'ha "eliminat" però que no ha "buidat res". I davant la insistència del seu interlocutor li ha dit: "Deixa alguna cosa per a la justícia!"

D'altra banda, ha confirmat que quan estava al capdavant del Ministeri de Transports tractava habitualment amb l'empresari Carlos de Aldama, presumpte comissionista de la trama, de qui s'ha dit que tenia "un passi especial" al ministeri de Transports. Ábalos ha detallat que De Aldama —també detingut la setmana passada— treballava per a Air Europa, que va ser rescatada amb 475 milions d'euros de fons públics. "Estem parlant de temes de molta envergadura en el transport aeronàutic i de caràcter estratègic per al país, com no hem de parlar?", s'ha preguntat.

Ábalos, ensorrat en recordar la sortida del PSOE

Ábalos s'ha ensorrat en parlar sobre la seva sortida del PSOE i la seva marxa al Grup Mixt. "Tota la resta m'és igual, aquesta és la part que em molesta, són 43 anys", ha dit. L'exministre ha dit que li fa "molta pena deixar els companys", però ha assegurat que no l'han deixat sol. "Tinc el correu ple de missatges", ha dit. Amb tot, ha reflexionat que malgrat que seguirà veient als diputats socialistes, es quedarà fora del que representa el PSOE, i perdrà "el sentit de pertinença". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!