El PSOE ha denunciat aquest dilluns, jornada de reflexió a Madrid, la presidenta Isabel Díaz Ayuso a la Junta Electoral pel discurs "il·lícit i partidista" que va fer ahir en l'acte institucional del 2 de maig per celebrar el dia de la Comunitat. Pels socialistes, en un acte en que representava tots els madrilenys, va fer una intervenció amb "manifestacions totalment coincidents amb les utilitzades en la seva campanya electoral", pròpies d'un "míting polític". Per això, l'acusen de vulnerar la neutralitat que defensa l'article 50.2 de la llei electoral.

"Va infringir el principi d'igualtat entre actors electorals, així com les instruccions de la Junta Electoral Central en relació a les campanyes institucionals i inauguracions realitzades en campanya", apunten. A més, acusen la directora de la Direcció General de Mitjans de l'Executiu per falta d'"objectivitat, neutralitat i transparència" a l'hora de transmetre aquest discurs en canals públics propis de la institució.

El discurs

El discurs de la presidenta madrilenya en funcions va ser, més aviat, un discurs camuflat de campanya electoral. Ayuso va colar fins a vuit vegades la paraula “llibertat” i va advertir sobre el perill d’algunes “ideologies”, tot i que sense mencionar expressament la paraula “comunisme”. Tan partidista va ser que el cantant Nacho Cano, també condecorat,va posar la seva banda a Ayuso: "La medalla, per ser tan bona presidenta, te la mereixes tu".

"Ayuso va desgranar un autèntic míting polític, centrat en el seu eslògan llibertari, i, en les seves apostes personals, que, en nom de la llibertat, per salvar Madrid i Espanya. Tot i tractar de disfressar el seu discurs en temps passat, ni tan sols, una absurda equiparació abstracta a la situació actual en referència als fets de el 2 de maig ha estat suficients, perquè es lliscaven les contínues referències a el temps present, i, per tant, clarament a l'hora electoral", apunten els socialistes.

"Es pretén en el discurs emmascarar l'ús de l'eslògan de campanya revestit de la solemnitat de el principi de la llibertat com a valor democràtic i constitucional i aliè a un concepte partidista, però, no obstant això, la seva utilització és tal que queda en evidència la utilització electoral , ja no en si en la paraula abstracta, sinó en el conjunt de l'discurs, i el sentit utilitzat com a element de contesa electoral, en relació a la resta d'actors polítics, ideologies, i el Govern d'Espanya", afegeix el PSOE.

Absència d'Iglesias

Els actes oficials de la Comunitat de Madrid van semblar més aviat una rèplica en miniatura del 12-O, amb l’himne espanyol sonant fins a cinc cops (el madrileny, només un) i la presència de militars, policies nacionals i guàrdies civils en una petita desfilada a la Puerta del Sol. L’únic absent dels candidats va ser Pablo Iglesias, que estava de campanya a Móstoles i va plantar la commemoració. Sí que van assistirf la resta: Ángel Gabilondo (PSOE), Mónica García (Més Madrid), Edmundo Bal (Ciutadans) i Rocío Monasterio (Vox).

Imatge principal: Isabel Díaz Ayuso durant l'acte del 2 de maig / EFE