GRA021 MADRID, 24/02/2016.- El secretario general del PSOE, Pedro Sánchez, (c), junto a su equipo, al inicio de la reunión de la Comisión Ejecutiva Federal que pretende aprobar los acuerdos para un gobierno progresista y reformista y convocar la consulta a la militancia para que se pronuncien sobre los pactos. EFE/Sergio Barrenechea

"L'acord és perfectament progressista i assumible per totes les forces d'esquerra", ha dit el secretari general del PSOE quan dipositava la seva butlleta de votació. Fins a les vuit del vespre, els 189.167 membres de la militància socialista estan cridats a les urnes per votar sobre el pacte entre PSOE i C's amb què Sánchez es presentarà a la investidura que començarà el pròxim dimarts 1 de març. Les votacions van obrir-se el dia 26 de febrer per mitjà de l'aplicació mòbil miPsoe, i segueixen durant el dissabte 27 de febrer a través de les agrupacions locals, per aquells que prefereixin personar-se.

L'app no és nova, sinó que ja havia estat un dels estris més promocionats durant la campanya electoral, en sintonia amb les tecnologies 2.0, així com el WhatsApp del partit. De fet, el líder ha destacat el sentit "democràtic de l'organització", i ha fet una crida a donar suport "amb orgull" a un candidat "socialista, i que ningú no se n'oblidi". També ha deixat la porta oberta, novament, perquè Podemos se sumi al "govern reformista i de canvi".

1. Full de ruta

Fins a arribar a les jornades de consulta, la seva aprovació ha hagut de seguir diversos estadis, com il·lustra el gràfic. Després del recompte de vots, el proper pas serà el dia 29 de febrer, on el Comitè Federal ratificarà el resultat de les urnes. Previsiblement, no s'espera que el resultat sigui un "no", malgrat que la direcció podria trobar-se en un conflicte, si finalment aquest fos el veredicte de la militància –fet que podria desprestigiar la imatge de Sánchez i col·locar-lo contra les cordes–. Ara bé, en cap cas és un referèndum vinculant.

Per a obtenir informació específica sobre el procediment, les bases del PSOE poden consultar aquí.

Captura de pantalla 2016-02-27 a las 11.02.57

2. La pregunta, genèrica

“El PSOE ha arribat i proposat acords amb diferents forces polítiques per donar suport a la investidura de Pedro Sánchez a la presidència del Govern. Dones suport a aquests acords per conformar un govern progressista i reformista?”, és la pregunta en qüestió.

Malgrat que molts barons havien demanat que la lletra menuda del pacte hi constés, no serà així. El text de la consulta és genèric, de manera que no explicita els membres de l’acord, ni el contingut d'aquest. Les causes de la Direcció són que al document encara s'hi podrien adherir altres forces polítiques. Així i tot, sembla que l'ambigüitat podria tenir un origen a fer menys evident l'entesa amb Ciutadans, qui assegura que el 80% de les propostes provenen del seu programa.

3. Sánchez, soldat en problemes

Sánchez ja ha votat, fent una crida al "sí" rotund. Però no tots els barons estan igual de satisfets. La secció liderada per la presidenta Susana Díaz està majoritàriament en desacord amb la supressió de les diputacions, com figura en el text firmat amb C's. Díaz no s’ha pronunciat al respecte, com sí altres líders territorials. Aquests temen la pèrdua del seu càrrec al capdavant dels ens, alhora que reivindiquen el servei oferit als ciutadans, i la defensa històrica que el partit ha fet d'aquest organisme local.

 

4. La campanya

Per bé que s'han organitzat gairebé uns 500 actes per fer la crida al "sí", molts barons descontents van assegurar que no farien campanya per Sánchez. És el cas de Francisco Reyes, president de la Diputació de Jaén, qui va expressar obertament divendres que votaria un "no" rotund en la consulta. En conseqüència, no farà campanya ni pel sí, ni pel no, per bé que explicarà la seva postura a altres companys. Diferent és el cas de Miquel Iceta, el candidat del PSC a Catalunya, qui va demanar el suport dels votants.

5. L'abstenció

Però el secretari general socialista encara podria aconseguir la llum verda, a causa de les condicions atmosfèriques. No sols està mitja Espanya en alerta per la neu, sinó que al cap setmana hi ha un pont a Andalusia per la celebració del Dia d’aquesta Comunitat Autònoma. Aquest és un dels principals feus socialistes, que podria no assistir en massa a la votació. Així, es generaria un biaix positiu per a Sánchez, tenint en compte que les persones que solen mobilitzar-se és perquè troben un interès elevat en fer-ho, segons explica la Ciència Política.

Ara bé, una elevada abstenció, o un hipotètic "no" podria ser perjudicial per al líder del PSOE. La consulta no sols comporta el pacte amb els taronges, alhora, també porta implícita la valoració que els militants fan del seu candidat a la investidura i a la presidència de l'Estat Espanyol. Diumenge es coneixerà el veredicte final.