El PSOE i Ciutadans coincideixen en què cap dels seus líders, ni Pedro Sánchez, ni Albert Rivera, està a favor de reunir-se en persona amb el president en funcions, Mariano Rajoy –com han afirmat durant els respectius portaveus–. Ara bé, ambdós volen que el seu pacte prosperi, malgrat divergeixen sobre quina estratègia seguir per aproximar-se al Partit Popular (PP). Rivera, ho té clar: si Rajoy, deixa la seva formació "tot canvia", segons afirmava en una entrevista a Antena 3. De fet, el taronja no descarta que un popular liderés la gran coalició entre els tres. El fet causa l'enuig dels socialistes, que reiteren que el seu candidat és Sánchez. Però amb el rebuig de Podemos a reunir-se amb el PSOE –si van acompanyats de C's– com li han respost via carta, l'única possibilitat que el tàndem de El Abrazo prosperi és aproximar-se als populars. Precisament, un PP de qui ambdós socis esperen fruits diferents, enmig d'un mar de contraccions. 

Ferraz vol un "govern del canvi per fer fora el Partit Popular", com acostuma a dir Pedro Sánchez, però ara també amb ajuda del Partit Popular. Sembla que l'estratègia de Rivera d'avançar cap a la gran coalició i seduir Génova comença a calar entre els socialistes. Precisament, aquests van enviar una carta de reunió al PP, rectificant el vet a Rajoy i als seus, que fins ara havien practicat. Ara bé, l'objectiu de la carta tampoc és clar. El portaveu del partit al Congrés, Antonio Hernando, i també Sánchez, van anunciar dilluns que només volien parlar amb el PP sobre afers relatius al Govern en funcions. Segons Hernando, "només ens hi reunirem per evitar victimismes" i parlar "qüestions d'Estat". Aquí despunta la primera contracció entre els socis de El Abrazo: i és que els taronges volen que Génova incorpori millores a l'acord, tal com l'economista de C's, Luís Garicano, va expressar en unes declaracions.

Ferraz vol un "govern del canvi per fer fora el PP", com sol dir Sánchez, però ara també amb ajuda del PP

Tanmateix, des de les files del PP rebutgen aquesta possibilitat. El vicesecretari de Comunicació dels populars, Pablo Casado, estaria disposat a seure, només per separat, amb Sánchez i Rivera, sobre la base d'un "full en blanc" on redactar un nou text. Però els taronges tampoc volen això. El seu altre economista Toni Roldán ha indicat, des de la seu del col·lectiu d'autònoms –amb què C's i PSOE s'han reunit per "enriquir el text del pacte" amb la societat civil– que es negaven a "posar el comptador a zero", en tant que ells ja tenen "un acord ambiciós, un projecte". Per tant, demanen a Génova seure i "construir sobre la base del que hi ha". D'aquesta manera, el soci que volen cooptar, el PP, sembla que no queda seduït sobre com aglutinar les propostes.

La disputa entre els d'El Abrazo també és interna, per la banda de si Sánchez ha de liderar el nou govern –va assegurar Rivera que "enlloc de l'acord" diu que hagi de ser el segon, i ho va negar el portaveu socialista al Senat, Óscar López–. Sánchez ha estat taxatiu a aquests efectes, quan aquest matí ha anunciat en una entrevista a Cuatro que ell "ja es veia a Moncloa i no hi haurà eleccions". Així, no propiciarà que Rajoy sigui el candidat, ni cap altre popular, negant la possibilitat de trobar-s'hi personalment, ja que "per parlar d'investidures, cal parlar en els equips negociadors".

A aquests, també els emplaça el portaveu dels taronges, Juan Carlos Girauta, malgrat el seu homòleg del PP, Rafael Hernando, ja dona per "mort" l'entesa entre els seus rivals polítics. "No estem per al ménage à trois", ha dit, "el seu acord està mort i enterrat i les exèquies es van celebrar el passat dia 4", ha sentenciat Hernando. Alhora, el número dos de Ferraz, Antonio Hernando, creu que mantenir algú del PP seria "continuisme". Finalment, el secretari general del PSOE emplaça Pablo Iglesias a "recapacitar", deixant la porta oberta a un "govern de coalició" i sense descartar-ne la seva vicepresidència.

PP vol seure per separat amb Sánchez i Rivera amb un "full en blanc", però PSOE i C's, "sense el comptador a zero"

Alhora, sobre què es pot esperar més del PP a hores d'ara, tampoc hi ha claredat entre les files del PSOE. El seu economista, Jordi Sevilla, indicava al matí que "els faciliti la governabilitat". Però en menys de deu minuts, Sevilla ha acabat afirmant que el PP era necessari, en tant que el pacte amb C's implica reformar la Constitució, i per tant, caldrà comptar amb el seu suport d'alguna o altra manera, però "des de l'oposició", com ha reiterat. Una ajuda que, des de Génova, no pensen donar. En conseqüència, la carta en qüestió segueix sent un interrogant: o sumar el PP als acords o que s'abstingui per "fer un retrocés a la seva obra", el mantra habitual que relaten els de Ferraz.

Tanmateix, Sevilla podria haver desvetllat la vertadera intenció en un lapsus, quan ha assegurat que si després de tots els intents que PSOE i C's fan perquè no hi hagi eleccions, la cosa no prospera, "els ciutadans podran constatar qui bloqueja el canvi" –feia al·lusió al PP i Podemos–. Precisament, els mateixos ciutadans que assisteixen a votar després de les campanyes electorals i la celebració de noves eleccions.