Satisfacció a Ferraz amb els resultats de les eleccions del País Basc. El Partit Socialista d’Euskadi-Euskadiko Ezkerra ha millorat els resultats de fa quatre anys a tots els nivells i, amb un increment en vots i escons, podrà reeditar el govern de coalició encapçalat pel PNB. La candidatura liderada per Eneko Andueza signa els millors resultats des del 2012 i dona un baló d’oxigen a Pedro Sánchez, que després del fiasco de les eleccions gallegues, surt vencedor del duel contra Alberto Núñez Feijóo i guanya aire en un dels pocs territoris en els quals els socialistes mantenen una quota de poder institucional. El País Basc continuarà al costat de Castella-la Manxa, Astúries i Navarra. Des de Ferraz, la portaveu del PSOE, Esther Peña, ha celebrat els resultats i ha aprofitat per disparar contra el Partit Popular: “La ciutadania basca ha tornat a demostrar que el motor de Feijóo està gripat. Ja se senten les veus dient «Trata de arrancarlo, Alberto». L’aportació de Feijóo en aquestes eleccions ha sigut el res”.

🔴 Resultats eleccions País Basc 2024, DIRECTE | Última hora de l’escrutini

🗳️ Consulta tots els resultats de les eleccions al País Basc

📝 El PSE guanya dos diputats i manté la clau de la governabilitat al País Basc

 

“Volem felicitar Feijóo, que ha tornat a equivocar-se. La gavina del PP ha tornat a volar massa baix”, ha sostingut Peña, que ha recordat que el PP es manté per sota del 10% dels vots al País Basc, igual que a Catalunya i a Navarra, cosa que al PSOE “no li passa a cap territori”. “El PP diu que ve a vertebrar Espanya i és residual en molts dels seus territoris”, ha etzibat als populars. La nit electoral l’han seguit a Ferraz dirigents socialistes com María Jesús Montero (vicesecretària general del PSOE i vicepresidenta primera del govern espanyol), Félix Bolaños (ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts) i Santos Cerdán (secretari d’Organització del PSOE).

A través de Twitter, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha fet valdre el resultat “extraordinari” del PSE i ha celebrat que els socialistes tornen a ser “decisius”. Aterrant els resultats dels socialistes, Esther Peña ha posat en relleu que Eneko Andueza ha sigut capaç de “trobar un espai” per situar el PSE com el “partit central” a Euskadi en un context que semblava que es jugava només un partit entre dues formacions. “Els socialistes bascos decidirem les polítiques i condicionarem el pròxim govern”, ha reblat.

🔎 El matrimoni Bildu-PSOE: possible a Madrid, impensable a Euskadi

🔎 La pugna pel lideratge del sobiranisme mira a la Moncloa: què està en joc a les eleccions d’Euskadi?

 

I és que el resultat supera les expectatives demoscòpies dels socialistes. La majoria d’enquestes situaven el PSE entre els deu i els onze escons i Eneko Andueza ha pogut aconseguir-ne dotze. En aquesta ocasió, ha sumat 25.000 vots més que el 2020 i ha signat un increment de gairebé un punt percentual. Els dos nous diputats són a Biscaia i a Guipúscoa. Des de Bilbao, el líder del PSE, Eneko Andueza, ha enviat un agraïment a Ferraz i ha fet el PSOE artífex de l’èxit: “Ens han ajudat i ens han aupat, i aquest triomf i aquest gran resultat també és seu”.

Cap a una nova aliança entre el PNB i el PSE

I ara què? Es dona per feta l’aliança entre els socialistes i els jeltzales per mantenir el PNB a l’Ajuria Enea, a partir d’ara, amb Imanol Pradales com a lehendakari. El diagnòstic, per tant, és que el PSE ha salvat els mobles del govern de coalició que hi havia fins ara: malgrat el retrocés del PNB, que ha perdut sis escons, el creixement dels socialistes permet reeditar el matrimoni. Això sí, els partits que formen l’executiu pateixen una pèrdua de dos diputats: passen dels 41 que tenien fins ara als 39, un per sobre de la majoria absoluta. El candidat dels socialistes bascos, Eneko Andueza, ja va deixar ben clar al principi de la campanya que en cap cas pactarien amb Bildu després de les eleccions.

En el seu discurs després de conèixer els resultats, Andueza ha insistit que el vot als socialistes “servirà” per allò que han dit “durant tota la campanya” i ha posat en relleu els milers de bascos que “volen una política allunyada del soroll, que s’oblidi de mites i aventures i que pensi en la gent”. “Malgrat els intents de polaritzar aquesta campanya i malgrat la desídia d’alguns, hem sabut traslladar la certesa que el vot al Partit Socialista és necessari, útil i imprescindible per triar el nostre futur”, ha proclamat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!